2024. április 16., kedd

A fagy károsította a korai szilvát, almát, körtét, meggyet

– A váratlan hó és fagy tegnap reggel kárt okozott a korai gyümölcsösökben (szilva, alma, körte, cseresznye), de a terméskiesés teljes mértéke csak akkor lesz ismert, ha

reggelre felmelegszik a levegő hőmérséklete – jelentette ki tegnap Nenad Magazin, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának Gyümölcstermesztési és Szőlészeti Tanszékének vezetője.

A Beta hírügynökségének adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a gyümölcsösöknél a legérzékenyebb fázis a virágzás és a sziromhullás időszaka, amikor már a mínusz 1,6 fokos hőmérséklet is károsíthatja a gyümölcsösöket.

– Ma reggel a síkságon mínusz 4-4,5 Celsius-fok volt, és a virágok bizonyos mértékben károsodtak, de a terméskiesés mértéke a fagy időtartamától is függ – mondta Magazin.

Dobrivoje Radović, a szerbiai Málna- és Szedertermelők Szövetségének elnöke elmondta, hogy Nyugat-Szerbiában, Ivanjica környékén, a tíz centimétertől fél méterig és annál nagyobb vastagságú hótakaró mellett tegnap reggel a hőmérséklet mínusz 8-10 fokig süllyedt, a málnán a rügyek megsérültek, a kár már látható, mert a leveleket és a fiatal hajtásokat a fagy „megperzselte”. Felszólította a Földművelésügyi Minisztérium szakértői szolgálatait, hogy sürgősen menjenek ki a mezőkre, és adjanak tanácsot a gazdáknak a kár enyhítésének módjáról. Hozzátette: ezen a területen a szilva, alma és más korai gyümölcs is károsodott.

Szerinte a málna ára „borsos” lesz az idén, ha bármi megmarad belőle, mert nem tudni, meddig lesz még fagy. Emlékeztetett arra, hogy a málna tavaly is drága volt a fagyok miatt Lengyelországban, amely az egyik legnagyobb termelő, egy 125 grammos csomagolás nemrégiben 700, egy kilogramm 6700 dinárba került a kiskereskedelemben.