2024. március 29., péntek

Biciklis színpad épül az Újtelepen

Az újtelepi helyi közösség területén él a legtöbb ember Újvidéken, az ott lakók hiányolják az infrastrukturális fejlesztéseket és a kulturális megnyilvánulásokat.

A legújabb tervek szerint azonban hamarosan pozitív változások következhetnek be az Újtelepen, hiszen egy nem mindennapi objektumot fognak kialakítanak, Binacikl elnevezéssel. A Binacikl egyik része egy pódiumból áll, a másik része pedig kerékpárparkolóként funkcionál. A pódiumon különféle művelődési tartalmak kapnak majd helyet, a kerékpárparkolót pedig természetesen a bringások használják majd. A tervek szerint a Binaciklt a Dronjak fivérek és a Bata Brkić utcák közötti téren alakítják ki, ott, ahol most egy kisebb park helyezkedik el.

Az ötlet az Új Művelődési Telep civil szervezettől és a Műszaki Kar hallgatóinak a csoportosulásától ered. A Binacikl projekt előzménye az Üdvözöljük az Újtelepen (Dobro došli na Nasele) program volt, amelyen az építészeti szak hallgatói állították ki műveiket. A programmal arra szerettünk volna rámutatni, hogy milyen gondokkal szembesülnek az Újtelep lakói. Szeretnénk valamit hasznosat cselekedni, a program keretében többen is felszólaltak az újtelepiek gondjairól, és kiderült, hogy sokan hiányolják pl. a kerékpárparkolókat. Ezért elkészítettünk egy olyan projektet, amely keretében különféle kulturális rendezvényeket szervezhetünk a Binacikl pódiumán, másrészt pedig a környék lakói nyugodtan leparkolhatják majd kerékpárjaikat – magyarázta Sara Agić, az Új Művelődési Telep (Novo kulturno naselje) szervezet képviselője.

Milica Surutka, az építészhallgatók képviselője kifejtette, hogy számukra nagyon fontos a polgárokkal való együttműködés. A Dnevnik napilapnak elmondta: A Binacikl projektre már beszereztük az összes engedélyt, a következő időszakban pedig beszerezzük a szükséges kellékeket a pódium és a kerékpárparkoló kialakításához. A megnyitóra színes művelődési műsort szervezünk. Előzőleg azonban egy közvélemény-kutatást készítünk arról, hogy milyen kulturális tartalmakra tartanak igényt az újtelepiek – mondta Surutka.