2024. március 28., csütörtök

Mi lesz veled, Exit?

Vajon megrendezik-e az idén Szerbia legnépszerűbb fesztiválját?

Ahogyan azt sem lehet tudni, hogy Schrödinger macskája életben van, avagy sem, az Exit fesztivál megrendezése is bizonytalan. Mindannyian, így fiataljaink is több mint egy éve várják, hogy minden a normális kerékvágásban folytatódjon, de a járványhelyzet és az azzal járó korlátozások továbbra is nehezítik ennek megvalósulását. Az, hogy az idén milyen nyárra számíthatunk járványügyi korlátozások szempontjából, még mindig kétséges, egyes szakemberek szerint érdemes lenne még egy évet várni, mások szerint már a nyári hónapokban is biztonságosan pihenhetünk.

Miloš Vučević polgármester a napokban tárgyalásokat folytatott Dušan Kovačevićtyel, az Exit fesztivál igazgatójával, valamint Vukašin Grozdanovićtyal, az OPENS igazgatójával. Arról beszélgettek, hogy melyik lenne a leghelyesebb döntés. Újvidék polgármester szerint a beadott oltások számának tekintetében jól halad a vakcináció, és remélhetőleg csakúgy, mint Izrael, Szerbia is hamarosan kész lesz a nyitásra. Rámutatott továbbá arra, hogy a nyitás kulcsfontosságú lenne a gazdaság újraéledése szempontjából, különösen a vendéglátói, szállodai és rendezvényszervezői szektorban.

Az Exit igazgatójának optimizmusra ad okot az a tény, hogy Nagy-Britannia májusban készül a nyitásra, ami remélhetőleg a többi országot is ösztönzi arra, hogy lazítsanak a járványügyi intézkedéseiken. Véleménye szerint az emberekben tudatosodnia kell azt, hogy Szerbia nyiása mindannyiunkon múlik, és fontos lenne az, hogy az embereknek – köztük a fiataloknak is – az illetékesek reményt adjanak. Például, ha lenne valamiféle konkrétabb információ az ország megnyitásáról, ami persze javarészt attól is függ, hogy minél többen megkapják a védőoltást.

A járvány előtt az Exit fesztivál a tömegesség szimbóluma volt a Balkán-félszigeten

A járvány előtt az Exit fesztivál a tömegesség szimbóluma volt a Balkán-félszigeten

Sajnálatos módon a fiatalokat sokszor felelőtlennek nevezik, a fertőzés terjesztésével vádolják őket, és kevés szó esik arról, hogy ők is mennyi mindent feláldoznak annak érdekében, hogy a járványt mielőbb megállítsák. Erre mutatott rá Vukašin Grozdanović. Kiemelte, hogy a fiataloknak több mint 12 hónapja kell szembesülniük azzal, hogy nem tarthatnak összejöveteleket, és ez a korlátozás jelentősen megnövelte a depressziós esetek számát. Egy fesztivál vagy akár több, kisebb létszámú esemény is nagy segítség lenne a fiatalok számára. Elmondta, hogy sokkal nagyobb koordinációra és együttműködésre lenne szükség a nemkormányzati és kormányzati szektor között annak érdekében, hogy a társadalom minden szegmense – különösen a fiatalok – aktivizálódjanak, és reagáljanak az immunizálási felhívásokra.

A jelenlegi tervek szerint, ha megrendezik az Exit fesztivált, akkor július 8-a és 11-e között tartanák meg. A fesztivál tavaly ünnepelte volna a 20. évfordulóját, amelyre színes programmal készültek a szervezők, de a pandémia miatt természetesen elmaradt, és csak alternatív módon, online felületen, valamint kisebb bulikkal tudták helyettesíteni azt. Az idei fesztivál pont ezért is táplálkozna a tavalyi, elmaradt rendezvény nagyon sok eleméből, a tavalyra bejelentett fellépőket angazsálnák. Arra viszont, hogy a macska kibújjon a dobozból, még várni kell...