2024. április 24., szerda

Gyártás és kutatásfejlesztés is lesz Óbecsén

A Metal Shredder Hungary Kft. várhatóan a jövő év elején fejezi be vajdasági beruházását

A Metal Shredder Hungary Kft. magyarországi gyártótevékenysége mellett hamarosan Vajdaságban épít újabb feldolgozóüzemet – jelentette be márciusban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A napokban az is kiderült, hogy hol lesz az új üzem, amely a különböző iparágakban felhasznált termékeket teszi újra alkalmassá az ipari felhasználásra.

– Egy hosszú egyeztetési folyamat végéhez értünk, így most már teljes bizonyossággal elmondhatjuk, hogy a Metal Shredder Hungary Kft. vajdasági székhelye Óbecsén lesz, a CBA üzletlánc üresen álló, Topolyai úton lévő üzlethelyiségében. Egy másodlagos hulladékfeldolgozó vállalatról van szó, amely elektronikai és egészségügyi hulladékot dolgoz fel. A cégnek van egy olyan európai uniós szabadalma is, amivel Óbecsén is dolgozni fognak: a röntgenfelvételek feldolgozásával magas minőségű ezüstöt vonnak ki a leselejtezett filmekből. A vállalat nemcsak feldolgozással, hanem kutatásfejlesztéssel is foglalkozik, így kutatólaboratórium is lesz Óbecsén – mondta el érdeklődésünkre Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke.

Török Andrásnak, a Metal Shredder Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint a cég több mint egy évtizede része a magyar hulladékgazdálkodási iparnak, több eljárása iparjogvédelem alatt áll. Napelemek, lítium akkumulátorok feldolgozását is tervezik kifejleszteni. A cég a nyilvános adatok szerint 2019-ben 9,7 millió euró (egymilliárd forint) árbevételt ért el, az előző évi 2,6 millió euró (929 millió forint) után, adózott nyeresége pedig egy év alatt 56 ezer euró (20 millió) forintról 156 ezer euró (56 millió) forintra nőtt.

Az 1,5 millió eurós (546 millió forintos) óbecsei beruházáshoz a magyar kormány 900 ezer (325 millió forintos) támogatást biztosít annak érdekében, hogy a Metal Shredder Hungary Kft. ne csak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a piac vezető szereplői közé tartozhasson. Az óbecsei épület felújítását augusztusban kezdi meg a cég, és várhatóan a jövő év első negyedében fejeződnek be a munkálatok. A beruházás első fázisában 20 alkalmazottja lesz a cégnek.