2024. április 23., kedd

A vér életet jelent

Lezárult a kishegyesi községi Vöröskereszt rajzpályázata – Országos és helyi cégek is támogatják a népkonyhaprogramot – Nagy az igény a gyermekruhák iránt

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete évről évre megszervezi A vér életet jelent elnevezésű pályázatot. Ezzel az országos szintű akcióhoz csatlakoznak, amivel az általános iskolások figyelmét hívják fel a véradás jelentőségére. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a héten történt meg a beérkezett pályaművek kiértékelése.

Fontányi Andor, a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének titkára

Fontányi Andor, a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének titkára

Március végén zárult A vér életet jelent pályázat, melyen a község mindhárom iskolájának diákjai részt vettek. Irodalmi és képzőművészeti alkotások érkeztek be hozzánk, valamint egy videó pályaművet is kaptunk. Az alkotásokat Móricz Lajos, Vörös Julianna és Snežana Marković értékelték ki, és ezen a héten születtek meg az eredmények. Legtöbb munka a rajzpályázatra érkezett be, az alsósok kategóriájában összesen 87 rajzot kaptunk. Az első helyet Helena Medić negyedikes tanuló szerezte meg. A felsősöknél kevesebb munka érkezett, és Hana Grujić lett az első. Az irodalmi pályázaton a felsős diákoknál Natalija Vujović bizonyult a legjobbnak. Az ő munkáikat tovább fogjuk küldeni a tartományi Vöröskeresztnek, amely összegyűjti a vajdasági pályaműveket, és továbbítja a Szerbiai Vöröskeresztnek. A pályázat községi résztvevőit a Vöröskereszt hetében, a véradók nemzetközi napján, május 11-én fogjuk jutalomban részesíteni – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a díjátadóra szeretnének egy kisebb összejövetelt szervezni, de ez attól függ, hogy a járványügyi előírások lehetővé teszik-e.

A Vöröskereszt községi szervezetének állandó tevékenysége a népkonyhaprogram. Ennek kapcsán a titkár elmondta, hogy az elmúlt időszakban kisebb-nagyobb támogatásokat kapott a program. Több országos szintű, nagyobb cég is adott donációt, mint például a DM Kft. és a Coca-Cola, emellett helyi szinten is támogatják a programot magánszemélyek és vállalkozók. Fontányi külön megemlítette Papp Mihályt és Etelkát, akik rendszeresen segítik a népkonyhaprogram ételkínálatának jobb minőségűvé tételét zöldségekkel és különféle élelmiszerekkel.

Ugyancsak folyamatosan fut a Vöröskereszt ruhagyűjtési és -osztási programja. Helyi szinten állandóan érkeznek a felajánlások, amit csütörtökönként a szeghegyi ruharaktárból osztanak ki a rászorulóknak – számolt be a titkár.

A beérkezett pályaművek értékelése

A beérkezett pályaművek értékelése

A rászorulók folyamatosan keresik a ruhákat, főként kisgyerek- és gyerekruhák iránt van nagyobb érdeklődés. Ezekből általában hiány van, míg a felnőttruhákból van elég. Sajnos, sok esetben olyat is beadnak az emberek, ami nem megfelelő, és ez csak gondot jelent, mert tárolnunk kell. Épp ezért megkérnék minden adományozót, hogy odahaza válogassák át a ruhákat, és csak a használhatókat adják be a Vöröskeresztnek. Így nekünk is kevesebb munkánk lesz, és nem kell tárolnunk azokat a ruhákat, amiket nem tudunk felhasználni – fogalmazott Fontányi.

Amint arról már korábban is szó esett, a Vöröskereszt az idén komolyabban veszi a tagsági díjak befizetését. A titkár elmondta, hogy folyamatban van a díjak begyűjtése az iskolákban és a szervezet különböző programjain. A nagykorú lakosoktól 100 dinárt gyűjtenek, a 18 évnél fiatalabbaktól pedig 50 dinárt. Ez egy szimbolikus összeg, ami által mindenki lehetőséget kap, hogy támogassa ennek a humanitárius szervezetnek a munkáját – fogalmazott.