2021. május 9., vasárnap

Megöregedtek a jegenyefák

A bácskossuthfalvi tűzoltók távolították el a járókelőket veszélyeztető ágakat

Mára Bácskossuthfalva jelképének számítanak a falut egyenes sorban átszelő, a település központjában is található, legalább fél évszázada ültetett jegenyefák, vagyis jegenyenyárfák. A néhol több tíz méteres, méretes, tekintélyt és tiszteletet adó növények eddig dacoltak az idő vasfogával és az egyre hevesebb nyári viharos szelekkel. A közelmúltban viszont egyre inkább észrevehetőek a lombozat között kitört vagy elszárad méretes ágak, amelyek közül egyik-másik fenyegető látványt nyújt az alatta közlekedők számára. A falubeli Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület csapata a napokban az egykori benzinkút mögötti társasház és forgalmas üzlethelyiségek előtti, problémát okozható száraz ágakat távolította el. Nagy Simon tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a helyi közösség egy, az emeletes ház tetején landolt méretes ág miatt kérte segítségüket a veszély elhárításában.

A tűzoltóknak közel 15 méteres magasságig kellett felemelkedniük a létrával, hogy el tudják végezni a feladatot
A tűzoltóknak közel 15 méteres magasságig kellett felemelkedniük a létrával, hogy el tudják végezni a feladatot

– Sajnos ezek a jegenyefák egyre inkább az elöregedés jeleit mutatják, és van még a központban olyan fa, ami karbantartást igényel. Most csak a társasház előtt hárítottuk el a veszélyt, az elszáradt gally beékelődött a ház teteje és a fa ágai közé. Egyértelműen veszélyeztette a járókelők épségét. Jutott is el hozzánk egyébként olyan információ, hogy apróbb gallyak már potyogtak le róla. Emellett természetesen az épületekben is kárt tehetett volna egy-egy erősebb szél alkalmával. Nekünk vannak az ilyen munkálatok elvégzésére megfelelő eszközeink, védőfelszerelésünk, hiszen majdnem 15 méteres magasságig kellett felemelkednünk a létrával, hogy el tudjuk a feladatot végezni. A többi, problémát is okozható, más helyszínen található fa gallyazását, a száraz ágak eltávolítását akkor tudjuk folytatni, amikor elkészül a létrás kocsink – tudtuk meg Nagy Simontól, aki azt is elárulta, hogy a munkából nyolc tűzoltó vette ki a részét. Habár egyelőre hűvös az időjárás, de a bácskossuthfalvi lánglovagok az előttünk álló időszakban számítanak a nyári záporok, hevesebb széllökések alkalmával történő károk mentésére. A tűzoltóparancsnoktól az iránt is érdeklődtünk, hogy a közelmúltban milyen más bevetésen vettek részt.

– Április 1-jén történt egy sajnálatos háztűz Bácskossuthfalván, ahova kivonultak az egységeink. A lángok sajnos tönkretették a lakóépület előszobáját, fél konyháját, illetve a tetőzet egy jelentős részét. Valószínűsíthetően elektromos meghibásodás miatt keletkezett a baj. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt – nyilatkozta a bácskossuthfalvi tűzoltóparancsnok, akitől azt is megkérdeztük, van-e esély az igen népszerű és nagy sikerű, nemzetközi jellegű Kapocs Kupa versenyük megszervezésére.

A járókelők testi épségét is veszélyeztették a kisebb-nagyobb méretű száraz ágak, gallyak
A járókelők testi épségét is veszélyeztették a kisebb-nagyobb méretű száraz ágak, gallyak

– Az országos szinten is egyedülálló Kapocs Kupát hagyományosan a tavaszi mezőgazdasági munkálatok megkezdése előtt szervezzük meg. Múlt évben sajnos szinte az utolsó pillanatban voltunk kénytelenek lemondani a megrendezését a járványügyi intézkedések kezdetén, és az idén is nagyon úgy tűnik, hogy ismét elhalasztjuk a hatodik találkozót, amelyre Vajdaság számos településéről, sőt Belgrádból, Horvátországból és persze Magyarországról is várunk évről évre rendkívül felkészült csapatokat – adott hangot sajnálatának Nagy Simon.