2024. április 25., csütörtök
ÉDENKERT A TÁLBAN

Csupa egészség!

Terítéken a hagymafélék

Aki nem próbálja ki, amit készítettem és lefényképeztem, el sem tudja képzelni, hogy nem hőkezelt, nyers növényi élelemből milyen finom, gazdag ízű fogásokat lehet kikombinálni. A nyers vegán táplálkozással nem egy-egy betegség ellen küzdünk, hanem a testi-lelki egészségünkért. A jó erőnlétért, jó alvásért, jó kedvért mi magunk törekszünk naponta megtenni, ami tőlünk telhető. A Teremtő adta élelmet az egészségünkért ki-ki termeszti, én csak összekombinálom, és hálásan elfogyasztom. A levegőn sétálva, lélegezve tisztulok a toxinoktól, és keresem azokat, akikre legalább rá lehet mosolyogni.
Az online rendelt heti gyümölcs- és zöldségcsomaggal megérkeztek a természetes antibiotikumok: a vöröshagyma, a lila hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, az újhagyma... És a medvehagyma – latinul Allium ursinum, szerbül sremuš, medveđi vagy divlji beli luk –, amely magyar nevét a barnamedvéről kapta. A néphagyomány szerint ugyanis tavasszal a barlangból előbújó medve ezt a növényt keresi, hogy kitisztítsa testéből a téli álom alatt lerakódott salakanyagokat.
A hagymafélék salátákban gyümölccsel kombinálva, illetve zöldség- és gyümölcsfélével turmixolva elveszítik erős illatukat és ízüket. Két héttel bizonyos műtétek előtt azonban nem ajánlatos pl. a fokhagyma, a medvehagyma (és a gyömbér) fogyasztása.

IMMUNERŐSÍTŐ RECEPTEK

József-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 1 alma, 2 banán, 1 narancs, 5 szál medvehagyma, 3 friss datolya, ½ citrom leve, 2 szál petrezselyemzöld, 1 körte, összesen egy maréknyi mandula, mazsola, dió, napraforgómag és mogyoró.
Elkészítése: Alaposan megmossuk szódabikarbónás vízben az almát, körtét, medvehagymát, petrezselyem zöldjét, majd összevágjuk. Az ollóval apróra vágott narancsgerezdeket és a felkarikázott banánt a többi hozzávalóval szépen elrendezzük a tálon, megtűzdeljük magvakkal és a kimagozott, félbe vágott datolyával. Rácsöpögtetjük a citrom kifacsart levét. Kisvillával, kiskanállal kínáljuk ezt a tápláló, üdítő fogást.
Iván-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 5 zöldsalátalevél, 1 szelet káposzta, ¼ cékla, 5 cherry paradicsom, 1 alma, 5 mandarin, 1 sárgarépa, 1 fej lila hagyma, 1 szál újhagyma, 3 szál petrezselyemzöld, 2 ek. extraszűz olívaolaj vagy lenolaj, 1 citrom.
Elkészítése: Alaposan megmossuk szódabikarbónás vízben a hozzávalókat, átöblítjük, lecsurgatjuk. Nagy tálba tesszük az összetépkedett salátalevelet, a felkarikázott lila hagymát, a héjastól összevágott almát, céklát, újhagymát és petrezselymet, a gerezdekre bontott mandarint, a héjastól metélt sárgarépát, a felkarikázott egész citromot, amelyből kinyomkodtuk a magokat. Villával megszurkáljuk a mandaringerezdeket, hogy levet engedjen. Mindezt az olajjal együtt alaposan összekeverjük, hogy összeérjenek az ízek. A savanykás-édes, vitamindús finomságot citromkarikával és felébe vágott cherry paradicsommal díszítve tálaljuk, fogyasztjuk.
Irén-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 7 zöldsalátalevél, 5 cherry paradicsom, 1-2 szelet fehér retek, 1 banán, 1 narancs, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 7 szem nyers mandula, ½ tk. nyers tökmag, ½ tk. nyers napraforgómag, ½ citrom leve, néhány szál petrezselyemzöld.
Elkészítése: Alaposan megmossuk szódabikarbónás vízben a hozzávalókat. A megtisztított, felkarikázott vöröshagymát és banánt, a késsel összezúzott fokhagymát, az összetépkedett salátalevelet, a félbe vágott cherryt, a gerezdekre bontott, ollóval félbevágott narancsot nagy tálon ízlésesen elrendezzük: a hagymafélék kerülnek alulra, rátesszük a banánkarikákat stb. Magvakkal megszórjuk, petrezselyem zöldjével díszítjük. Kis csészébe öntött fél citrom kifacsart levével evés előtt meglocsoljuk.

Márta-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 3 kivi, 2 banán, 10 cm póréhagyma-darabka, 1 ek. chia mag, 1 marék kukorica, 1 mandarin, 3 szem nyers datolya.
Elkészítése: A chia mag kivételével alaposan megmossuk a hozzávalókat szódabikarbónás vízben. Leöblítjük, leszűrjük. Egy mély tálba beletesszük az összevágott kivit, a gerezdekre bontott mandarint, és villával megszurkáljuk, majd hozzáadjuk a chia magot, a kimagozott datolyát. Tíz percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a felkarikázott banánt, valamint a kiengedett kukoricát. Alaposan összekeverjük. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Az ízletes zselés finomságot a munkahelyen fogyaszthatjuk reggelire vagy ebédre, akkor a tálból átkanalazzuk jól csukódó, műanyag fedeles dobozba.