2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Bootleg

A rajongói körökben terjedő nem hivatalos hangfelvétel megnevezése a bootleg, elsősorban a rockzene és a dzsessz kedvelői használják: Élő műsoraik bootlegjei 1997 óta elérhetőek az interneten, és kis szerepet játszottak Weezer újjáéledésében második albumuk, a Pinkerton után. – Monostori Péter keresett meg vonalas telefonon 1998-ban, hogy neki is vannak Zeppelin bootlegjei. – Ez az oldal mindazoknak szól, akiket érdekelnek az Iron Maiden élő bootlegjei. – Napjainkban is készülnek bootlegek és egyéni feldolgozású zenék. – Az International Pony első, 2002-ben megjelent, szerintem zseniális lemeze, valamint a Hexstatic 2003-ban limitált példányban, csak egy fesztiválra, fehércimkésen kiadott bootlegjei hallhatóak az Elektrolit műsorán, két héten keresztül hétfőtől–szombatig, egymást váltva minden este. – 2009 óta folyamatosan jelennek meg remix-ei, bootlegjei és mash-upjai, melyekre tízezrek tomboltak és tombolnak szerte az országban. – A Next rádiónál 1 órás műsoridőt kapott, ahol lehetősége volt saját mixei és bootlegjei bemutatására. – A trendet 2001-ben Richard X, Kurtis Rush és The Freelance Hellraiser bootlegjei indították el Nagy-Britanniában. – A kiadón keresztül jelennek meg a Dream Theater hivatalos bootlegjei.

Bootlegen rendszerint a saját készítésű, nem hivatalos koncertfelvételt kell érteni. Az olyan próbatermi vagy stúdiófelvételekre is használatos a bootleg elnevezés, amelyek hivatalosan kiadatlanok maradtak, de valamiképpen mégis napvilágot láttak. Arra is akad példa, hogy egy eredetileg bootleg-felvételt az előadó jóváhagyásával utóbb hivatalosan is megjelentetnek.

A szocialista rendszer idején Magyarországon az állami lemezkiadó monopol helyzete miatt az együtteseknek olykor nehéz volt lemezt megjelentetniük, ezért került gyakran sor arra, hogy a rajongók a koncerteken felvették a produkciókat, ezzel pótolva a hiányzó hanglemezt.  Az ilyen felvétel általában csak magukat a dalokat tartalmazza, a konferanszokat nem. Manapság a műszaki fejlődés kamerával készült video-bootlegek (footagek) készítését is lehetővé teszi.

Íratlan szabálynak számít, hogy az anyagokat egészükben kell másolni, vágás vagy kiegészítés nélkül, valamint hogy a bootleg terjesztése nem használható anyagi haszonszerzésre. Érdekes egyébként, hogy éppen azok a rajongók gyűjtik a legszenvedélyesebben a bootlegeket, akiknek az eredeti lemezkiadványok is megvannak.

Az angol bootleg szó egyébként csizmaszárat jelent, és régebben alkoholos ital illegális terjesztését értették rajta (ugyanis az amerikai szesztilalom idején a csempészek hosszú csizmájuk szárában rejtették el az italt tartalmazó üvegeket). A bootleg később vette fel az ’illegális hangfelvétel’ jelentést.