2024. április 24., szerda

Ma kezdődik a próba-kisérettségi

A matematikateszt feladatait töltik ki először a nyolcadikosok, szombaton pedig az anyanyelvi- és a kombinált teszt vár rájuk

Ma kezdődik a próba-kisérettségi a szerbiai nyolcadikosok számára. A végzősök 13 órakor a matematikából tehetik próbára tudásukat, majd holnap 9 órakor az anyanyelvi, 11.30-kor pedig a kombinált teszt vár rájuk. Ez utóbbi kérdéseit öt tantárgyból – kémiából, biológiából, földrajzból, fizikából és történelemből – állították össze. A tanulóknak mindhárom teszt megoldásához 120-120 perc áll rendelkezésükre – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

Branko Ružić oktatásügyi miniszter elmondta, hogy minden készen áll a megmérettetésre.

– A próba-kisérettséginek lehetővé kell tennie a tanulók számára, hogy megismerkedjenek a záróvizsga folyamatával. A diákoknak feszültség és szorongás nélkül kell megoldaniuk a feladatokat. Ezzel a teszteléssel most felmérik a nyolcadikosok tudását, és ennek segítségével kiderül, hogy mennyit kell még tanulniuk ahhoz, hogy júniusban letegyék a záróvizsgát – mondta a tárcavezető.

A próba-kisérettségit az általános iskolákban tartják meg. A járványügyi intézkedések értelmében egy-egy tanteremben legfeljebb tizenöt diák tartózkodhat a tesztírás idején. Az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet előkészítette a próba-kisérettségi tesztjeit, amelyeket már eljuttatott az illetékes iskolaigazgatóságoknak. Branislav Ranđelović, az intézmény igazgatója szerint a tesztek feladatait teljes mértékben az oktatási rendszerünkben érvényes tantárgyi előírásoknak megfelelően készítették el.