2024. április 24., szerda

Boriszov akár az ismétlésre is készülhet

Lehet, hogy a bolgár választási győztes békeajánlata sem elegendő a kormányalakításhoz

A Bojko Boriszov vezette miniszterelnök Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt nyerte a bolgár parlamenti választást. Ennek ellenére nem tud egyedül kormányt alakítani, az eddigiekhez hasonlóan ismét koalíciós társat kell keresnie. Ez nem lesz könnyű, mert a párt eredménye nem meggyőző.

Megbékélésre szólította fel a parlamentbe jutott pártokat Bojko Boriszov miniszterelnök, miután kiderült, hogy jobboldali pártja, a GERB nyerte a vasárnapi parlamenti választást. Mérsékelt részvétel mellett, hiszen az új típusú koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások sok választót otthon tartottak.

Az előzetes eredmények alapján a GERB a voksok 25,6 százalékát kapta, sokkal kevesebbet, mint négy évvel ezelőtt, amikor még a választók 33,5 százaléka támogatta.

A rövid szüneteket leszámítva Boriszov és a GERB 2009 óta irányítja (alkalmi szövetségesekkel) Bulgáriát, amely az EU legszegényebb tagállama. Választási győztesként ezúttal is folytatnák a kormányzást, ám az eredmény nem elég meggyőző, sok hiányzik a parlamenti többség biztosításához. Boriszov ezért nem csak békét ajánlott a parlamenti képviseletet szerzett pártoknak, hanem szakértői kormányt is. A részeredmények ismeretében azt javasolta, hogy válasszák ki a megfelelő embereket a megfelelő posztokra, és decemberig együtt győzzék le a koronavírus-járványt, ami után az ország tovább haladhat a fejlődés útján.

Ehhez szükség lesz még néhány másik párt támogatására is, hiszen a GERB a parlamenti többség birtokában sem képes egyedül kormányt alakítani. Nem tudni még kivel foghat össze. Pedig Boriszov már egy évtizede meghatározó szerepet játszik hazája politikai életében. Ez talán már nyűg is a többieknek, hiszen eddigi kormányait korrupciós ügyek sokaságával hozták összefüggésbe, ami nagyon megtépázta Boriszov népszerűségét is.

Nem szívesen szövetkezne vele más párt, de a lakosság se bánná már, ha átadná a helyét.

Elképzelhető persze, hogy a 61 éves Boriszov pártja talál egy támogatót, ám továbbiakra is szüksége lesz a többség biztosításához a 240 tagú országgyűlésben.

A koalíciós alkudozás ezért sokáig elhúzódhat, és az sem kizárt, hogy patthelyzet esetén meg kell ismételni a választást.

A második helyen nem is a fő vetélytársa, a szocialista párt (BSZP) végzett, hanem a tavaly júniusban bejegyzett Vannak ilyen emberek populista párt. A népszerű televíziós műsorvezetőből politikussá avanzsált Szlavij Trifunov pártja ezzel rövid idő alatt a második legnagyobb politikai erővé vált Bulgáriában. Némi meglepetésre majdnem 18,5 százaléknyian voksoltak rá.