2024. március 28., csütörtök

Jelentős anyagi támogatás a környezetvédelemre

A Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD) 50 millió eurót hagyott jóvá Szerbia számára a klímaváltozás terén végzett reformok támogatására – írja a Vajdasági RTV.

Az AFD a külföldi államok tanácsának szerdai ülésén jóváhagyta a közszférára vonatkozó kölcsön első részletét, amelyet az ország klímaváltozások terén való támogatására ítéltek meg, jelentette az ügynökség belgrádi székhelyű nyugat-balkáni regionális irodája.

A program keretein belül, amely a kezdeti kétéves szakaszban van, összesen 50 millió eurós kölcsönt foglal magába és egy 500 ezer eurós segélyt is, de emellett a kormány számíthat az AFD más anyagi és technikai támogatására is, amely a szén-dioxid kibocsátás csökkentését és a zöld területek növekedését jelenti.

Az AFD ilyen módon támogatja azt a tervezetet, amely a kormány által március 18-án elfogadott klímaváltozásról szóló törvényben lett meghatározva.

Ez a törvény azon kívül, hogy meghatározza azokat az intézkedéseket, melyeknek célja a mérgező gázok kibocsátásának csökkentése és az üvegház hatás elkerülése, jogi alapot is biztosít az országnak a párizsi egyezményben meghatározott klimatikus kötelezettségeinek teljesítésében.

Ezen a programon keresztül, amely egy közös kezdeményezés és a Világbankkal való együttműködés eredménye, az AFD bebizonyítja a Szerbia irányában mutatott támogatását, amely a klímapolitika, valamint a zöld területek és a nemzeti, illetve lokális szinten történő környezetkímélő infastruktúra kialakítása terén mutatkozik meg – mondta Dominik Otberg, az AFD nyugat-balkáni regionális irodájának igazgatója.