2024. március 28., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Új törvényjavaslat Karlóca örökségének megőrzéséért

A tartományi kormány meghatározta a kulturális és történelmi örökség megújításáról és Karlóca fejlődésének ösztönzéséről szóló új törvényjavaslatának szövegét, ezt elküldte a tartományi képviselőházba, ahol az eljárást követően eljuttatják a szerbiai képviselőházba megvitatásra és elfogadásra.

A kulturális és történelmi örökség megújításáról és Karlóca fejlődésének ösztönzéséről szóló hatályos törvényt 1991-ben fogadták el, de gyakorlatilag soha nem alkalmazták. Az új törvény elfogadására vonatkozó kezdeményezést a tartományi kormány indította, mivel stabil és hatékony intézményi és pénzügyi keretet kellett létrehozni Karlóca egyedi örökségének megőrzéséhez.

A szerbiai Képviselőház 1990. november 26-ai határozatával a város belvárosát kivételes jelentőségű kulturális örökséggé nyilvánította. Itt található többek között a Karlócai Gimnázium, amely az egyik legrégebbi szerb középiskola, a nép jótevőjeként ismert Dimitrij Anastasijević Sabov háza, az ortodox Szent Miklós-katedrális, a püspöki palota, valamint más, történelmi és építészeti szempontból rendkívül jelentős épület.

Igor Mirović tartományi kormányfő szerint az új törvény elfogadása kitűnő feltételeket teremt a jelentős kulturális és történelmi örökség hatékony védelméhez, megőrzéséhez, újjáélesztéséhez, valamint Karlóca kulturális és idegenforgalmi fejlesztéséhez.