2024. április 19., péntek

Sátortábor a Parlament előtt

A szabadúszók a kormány ajánlatának visszavonását és újabb tárgyalásokat követelnek

Tegnap volt második napja, hogy tirka-tarka sátrak díszelegnek a szerb parlament előtt: a külföldre dolgozó szerb állampolgárok költöztek ezúttal a Nikola Pašić térre. A visszamenőleg öt évre megadóztatott szabadúszók ugyanis az interneten dolgozókra vonatkozó törvényjavaslat visszavonását követelik a szerb kormánytól, és újabb tárgyalásokat szorgalmaznak.

Az első sátrakat szerdán este hat óra körül állították fel a tiltakozók. Az éjszakát együtt töltötték el: hideg volt, de tartják magukat – mondta Milica Dinić az N1 televíziónak. A niši szabadúszó kiemelte, hogy a legnagyobb probléma az, hogy az új törvényjavaslat szerint párhuzamosan kellene törleszteniük a visszamenőleg felszámolt adóhátralékokat és az aktuális kötelezettségeiket, és így a jövedelmük 60-70 százaléka az állami büdzsében kötne ki. A maradék összegből pedig szinte lehetetlen megélni – fejezte ki elkeseredését a tiltakozó. Milica ugyanakkor még mindig reménykedik abban, hogy a szerb kormány hajlandó lesz figyelembe venni a kérésüket, és olyan kompromisszumos megoldás születik, amely figyelembe veszi a szabadúszók megélhetési lehetőségeit is.

A retroaktív adóztatás ellen szólalt fel Miran Pogačar, a tüntetés egyik szervezője is. Az Interneten Dolgozók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a jövedelmük több mint felét felemésztő adóterhelésre sehol sem volt példa a régióban. A szabadúszókat ugyanis csak azok után adóztatták meg más országokban, hogy szabályozták a státuszukat.

– A szerb kormány ajánlata teljesen elfogadhatatlan: nem az interneten dolgozók bűne, hogy az állami vezetés nem hozott korábban határozatot a külföldi jövedelemmel rendelkezők megadóztatásáról. A problémára nem került volna sor, ha a szerb kormány lépést tartott volna a kor fejlődésével, és idejében felismeri a szabadúszók tevékenységében rejlő lehetőségeket – mondta Pogačar a Beta hírportálnak nyilatkozva.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a szerb kormány első ajánlata szerint azok esetében írták volna le a régi adósságokat, akiknek havi jövedelme nem haladta meg a 200 eurót. Ez éves szinten 288 ezer dináros jövedelemnek felel meg, amit a második ajánlatban 673 ezer dinárra növeltek. Emellett az adóhátralékok 10 éves, kamatmentes törlesztési lehetőségét is felkínálta a kormány a szabadúszóknak. A jövőbeni kötelezettségeket pedig negyedévenként határoznák meg. A havi jövedelmük leterhelése azonban még így is csaknem 60 százalékos, így az interneten dolgozók tömörülése azonnal elutasította a szerb kormány második ajánlatát is, a Freelancerek és Vállalkozók Egyesülete viszont elfogadná.

Pogačar szerint a törvényjavaslatot támogató tömörülésnek nincs legitimitása, hisz nem reprezentatív. A szerb vezetés ugyanis kizárólag az ő ajánlataikat vette figyelembe a szabályozás megalkotásakor, az interneten dolgozók kérelmeit pedig mellőzte – állítja Pogačar.

A sátrak tehát minden jel szerint még szombaton is a Parlament előtt maradnak, az Interneten Dolgozók Egyesülete ugyanis április 10-éig jelentette be a tiltakozást.