2024. április 25., csütörtök

Bill Gates az USA legnagyobb földbirtokosa

Nemrégiben 100.000 hektár termőföldet vásárolt fel 18 szövetségi államban Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere. Ezáltal a legnagyobb földbirtokos lett az Egyesült Államokban – írja a Jutarnji list.

Ingatlanainak többsége Lousiana, Arkansas és Nebraska államban találhatók. A termőföldek közvetlenül és közvetve azoknak a cégeknek a tulajdonában vannak, amelyek kapcsolatban állnak Bill Gates beruházási vállalatával.

Sokak számára meglepőnek tűnhet, hogy a Microsoft alapítója az egyik legnagyobb földbirtokos az USA-ban, de Gates már korábban is érdeklődést mutatott a mezőgazdaság iránt. A Bill és Melinda Gates Alapítvány 2008-ban 300 millió dollár támogatást irányozott elő az afrikai és az ázsiai kistermelőknek, hogy ösztönözze a fenntartható mezőgazdaságot. Az alapítvány ezenkívül nagyobb tejhozamú tehenek tenyésztésébe is beruházott, valamint olyan szupernövények előállításába, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárást.

Nem teljesen világos azonban, hogy Gates mire fogja felhasználni a felvásárolt földeket. Sokak szerint a fenntartható mezőgazdasági termelést népszerűsítené. Gates mint a megművelhető szántók egyéni tulajdonosa, a legnagyobb földbirtokos az Egyesült Államokban, többen is vannak, akik általában véve több földet birtokolnak, mint ő. John Malone, a Liberty Media cég vezetője körülbelül 900.000 hektárnyi állattartó farm és erdő birtokosa. Ted Turner, a CNN alapítója nyolc szövetségi államban az állattartó farmokkal együtt mintegy 800.000 hektár tulajdonosa. Jeff Bezos, az Amazon-vezér is érdeklődést mutat a földek iránt, jelenleg 170.000 hektár földet birtokol, a legtöbbet Nyugat-Texasban.