2024. április 19., péntek

Matijević a szerb Bill Gates

A legnagyobb modern földmágnás Szerbiában továbbra is Petar Matijević 28 ezer hektár jó minőségű vajdasági szántóval, a sorrend a legnagyobb szerb földbirtokosok között az utóbbi időben azonban némiképp módosult.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Az Agrosmart portál számításai szerint Petar Matijević, a róla elnevezett  húsipari vállalat tulajdonosa 33 ezer hektár földet művel, ebből 28 ezer a saját tulajdona. Ezek szerint mint földbirtokos nem sokkal marad el a Forbes legutóbbi listáján a maga 124 „milliárdocskájával” a világ negyedik leggazdagabb embereként rangsorolt Bill Gatestől, aki 100 000 hektár boldog tulajdonosa az Egyesült Államokban. Könnyű kiszámítani, hogy Petar  – túlnyomó többségben Vajdaságban – csak háromszor kevesebb földet műveltet meg munkásaival, mint Bill Amerikában, amely Szerbiától (kikerekítve a hányadost) 127-szer, Vajdaságtól pedig 457-szer nagyobb.

A többi, túlnyomórészt szintén vajdasági szántókat birtokló vagy bérlő szerb földmágnás sem panaszkodhat. Az utóbbi időszakban a második helyre magát feltornázó Miroslav Aleksa 20 ezer hektárt műveltet, ennek fele a saját tulajdonában van, a másik felét bérli. A belgrádi PKB-t három éve megvásárolt Al Dahra 17 ezer hektárt művel, többnyire a főváros környékén, ezenkívül a Fruška gorán gyümölcsösei is vannak.

Földmágnásként sokáig a második helyet tartó Miodrag Kostić a negyedik helyre csúszott le, cége az MK csoport eladott ugyanis több birtokot, az egykori 25 ezer hektárból, amelyet egykor megműveltetett, most 15.000 hektár maradt neki. Az ötödik helyen Miroslav Mišković, a Delta tulajdonosa áll, az Agrosmart szerint 13 ezer hektárral, amelyből 10 ezer a saját tulajdona.