2024. március 29., péntek

Koldusország

Három minimálbér kell a tisztességes megélhetéshez

A Tiszta Ruha Kampány (Clean Clothes Campaign) nemzetközi hálózat képviselői szerdán délelőtt mutatták be Belgrádban A legalacsonyabb megélhetési bérek Európában elnevezésű koncepciót. Az elgondolás alapját annak a terepi kutatásnak az eredményei szolgáltatták, amelyben a szervezet 15 országot vizsgált Közép-, Kelet- és Dél-Európába.  Az  eredmények szerint a kielégítő életszínvonal megteremtéséhez Szerbiában 98 ezer dináros havi bérezés szükséges.

Bojana Tamindžija, a  Tiszta Ruha Kampány nemzeti koordinátora hangsúlyozta, azok a fizetések amelyet a régió dolgozói kapnak kézhez, igencsak szegényesek, annak ellenére, hogy a megélhetéshez szükséges bér alapvető emberi jog, ami az ENSZ és az Európai Unió hivatalos dokumentumaiban is érthetően le van fektetve.

– Európának ezen a részén a fizetés csak nagyon ritkán haladja meg a törvény által meghatározott minimálbér összegét – ami egyébként olyan mértékben alacsony, hogy még az Európai Unió által meghatározott szegénységi küszöbtől is messze alulmarad – közölte  Tamindžija.

A Tiszta Ruha Kampány olyan nemzetközi kezdeményezés, amely különféle társadalmi témákkal foglalkozik, kiemelt tekintettel a textiliparban dolgozó nők munkafeltételeire, ám közel sem korlátozódik erre. Fontos megemlíteni,  a kutatók a megélhetési bér (living wage) fogalma alatt egy olyan fizetési keretet értenek, amelyből a dolgozók „normálisan” megélhetnek, ellentétben a minimálbér összegével, amiből csak a legalapvetőbb szükségleteket lehet fedezni.

A megélhetési bérből telik ételre, italra, lakhatásra, számlákra, városi közlekedésre, oktatásra, művelődésre, egészségügyre, és a takarékoskodás is bele van számolva. Ez az a fizetésnagyság, ami lehetővé teszi azt az életstílust, ami már nem csak a túlélésről szól, hanem a koordinátor szerint  a normális társadalmi életet is lehetővé teszi. Tamindžija azt is elmondta, a szerdán bemutatott koncepció szigorúan regionális jellegű, mivel a megélhetési bér kampánya 15 országban indult el egyszerre.

– A regionális megközelítés célja, hogy megállítsuk az országok harcát az olcsó munkaerőért. Az országok között a verseny azért folyik, hogy ki tudja jobban alulfizetni a dolgozóit. Ennek véget kell vetni! – jelentette ki a szerbiai koordinátor.

Vladimir Simović, az Emancipációs Politikai Központ képviselője hangsúlyozta, hogy A legalacsonyabb megélhetési bérek Európában koncepció arra szolgál, hogy a mamutcégek és társaságok, valamint a kormány orra alá lehessen dörgölni, mekkora is az a bér, amiből emberségesen meg lehet élni.

– Az adataink és számításaink arra szolgálnak, hogy a szak- és érdekszervezetek, polgári csoportosulások felhasználhassák a jobb, tisztességes életért folytatott küzdelem során. A kutatás eredményei tudományosak, és lehet rájuk hivatkozni – mondta mondta Simović.

Danilo Ćurčić, A Gazdasági és Szociális Jogok Kezdeményezésének képviselője arról beszélt a sajtóértekezleten, hogy Szerbiában az élet nagyon költséges Európa fejlettebb országaihoz képest is, a fizetések pedig drasztikusan alacsonyak.

– Az Eurostat eredményei szerint a szerbiai lakosság 66 százalékának gondjai vannak a lakhatás körül, és akkor még hol van a többi költség? Az emberek nem tudnak kitörni az anyagi csődből, az ország lakossága pedig szegényedik. A ma bemutatott koncepció arra szolgál, hogy vésse mindenki az eszébe, mi az a bérezés, amire szüksége van a lakosoknak az élethez – mondta el  Ćurčić.