2024. április 24., szerda

Száz új busz a városban

Tegnap 29 korszerű járművel bővült a közvállalat gépparkja

A Városi Közlekedési Közvállalat gépparkjának felújítására az elmúlt két évben mintegy 3 milliárd dinárt költöttek, tegnap huszonkilenc új autóbuszt mutattak be.
Miloš Vučević polgármester is megtekintette a gázüzemű járműveket, amelyeket a török VMS cég gyártott. Tegnap huszonnégy kéttengelyes és öt csuklós autóbusszal bővült a vállalat gépparkja, a járműveket az Európai Felújítási és Fejlesztési Banktól kapott hitelből vásárolta az önkormányzat.

A polgármester elmondta, hogy a városi önkormányzat folyamatosan és a legmagasabb szinten fejleszti az utasszállítást. Elmondása szerint a város utcáin huszonkilenc új autóbusz fog közlekedni, és az ezt megelőzően vásárolt hetvenegy járművel egyetemben pontosan száz busszal bővült a géppark.

– Az elmúlt két évben mintegy hárommilliárd dinárt fektettünk a fejlesztésbe. A sofőrök azt mondják, hogy nem emlékeznek a géppark ilyen mértékű felújítására, mindezt pedig a biztonságos és színvonalas utasszállítás érdekében tesszük. Szeretnénk csökkenteni a közlekedésre nehezedő nyomást és ösztönözni az embereket arra, hogy minél többet utazzanak autóbusszal, ezt leginkább az olcsó jegyekkel és a kényelemmel igyekszünk elérni – mondta Vučević.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg a közvállalat műhelyének felújításán is dolgoznak, amelyre ötven éve nem került sor, emellett a jegyek elektronikus úton való megfizettetésén is. Folyamatban van tíz elektromos autóbusz megrendelése is.
Ivan Radojičić, a Városi Közlekedési Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy az újonnan vásárolt járművek az elmúlt egy évben vásárolt hetvenegy autóbusszal együtt alkotnak egy új gépparkrészt.

– Ezzel a száz új járművel a város utasszállítása magasabb szintre emelkedett, így most a polgárok biztonságosabb, környezetkímélőbb, korszerűbb és kényelmesebb autóbuszokkal közlekedhetnek. A vállalat számára nagyon fontos, hogy a természetesen sűrített gázzal (CNG) működő új autóbuszoknak köszönhetően több mint 20 millió dinárt takarítunk meg havi szinten – jelentette ki Radojičić.
Dr. Vuk Bogdanović, a Technológiai Kar professzora elmondta, hogy támogatják azt a projektet, amellyel Újvidék okosvárossá szeretne válni.
– Örömmel tölt el bennünket az, hogy ezzel az új száz autóbusszal a közvállalat gépparkjának átlagéletkora hat és hét év között mozog, az európai átlag városonként pedig 11,4 év – emlékeztetett a professzor.

Saša Orlović, a Mezőgazdasági Kar professzora elmondta, hogy a káros gázok kibocsátásának csökkentése mellett a géppark telkén belül egy zöld felületet terveznek kialakítani, amely tovább csökkentené a gázok kibocsátását.