2024. április 24., szerda

Logisztikai központ a város szélén

Háromszáz férőhelyes parkoló és teljes körű ügyintézés várja a szállítmányozókat

A közúti teherszállítás, illetve a tehergépjárművek sofőrjeinek helyzetét, munkáját nagyban megkönnyítik a logisztikai központok, amelyek lehetőséget nyújtanak az árucikkek ki- és berakodása feltételeinek javítására, illetve a szükséges adminisztrációs folyamatok egy helyben történő lebonyolítására. Másrészt egy-egy település lakosainak életminőségén is javítani tudnak, hisz a nagyméretű tehergépjárművek nem terhelik a település utait és forgalmát. Szabadak esetében az Y elágazás lehetővé teszi, hogy a kamionok elkerüljék a várost, de bizonyos esetekben a tehergépjárművek kénytelenek voltak keresztülhaladni a városon. A Terminal SU elnevezésű logisztikai központ megnyitásával azonban ez a probléma is megoldódott. A Békovai úton lévő logisztikai központban egy háromszáz férőhelyes parkoló, teljes körű ügyintézés, sőt étterem és kamionszerviz várja a szállítmányozókat.

Tegnap a Terminal SU logisztikai központba látogatott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, akit a vállalat tulajdonosa, Aleksandar Vasić, valamint igazgatója, Dejan Petrović fogadott.

Stevan Bakić elmondása szerint a logisztikai központ rendkívül jó helyen található, és ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkenti a tehergépjármű-forgalmat a városban.

A Terminal SU-t a legmagasabb standardok szerint építették fel. Látogatásommal nemcsak a támogatásomról szeretném biztosítani a vállalatot, hanem be szeretném jelenteni, hogy a terminál a mai naptól kezdve teljes kapacitással üzemel. Ezzel befejeződik a vámterminál átköltöztetése, és ezzel együtt a tehergépjármű-forgalom is megszűnik a városban. 2019 végén, az úgynevezett Y elágazás elkészültével a tehergépjármű-forgalom jelentősen csökkent a városban, de a vám-, valamint az egészségügyi ellenőrzés, illetve az egyéb kötelezettségek miatt sok kamionnak át kellett haladnia a városon. Ennek a logisztikai központnak a megépítésével ez is megoldódott. A vámterminál a város perifériáján helyezkedik el, az E75-ös autóút közelében, nem messze a Szabadka – Dél csomóponttól, ahonnan az autópálya, az Y elágazás és ez a logisztikai központ is elérhető, az Y elágazáson keresztül pedig a kelebiai határátkelő és a kisbajmoki ipari park is megközelíthető. A logisztikai központban minden megtalálható, amire az áruszállítással foglalkozóknak szükségük van, a Terminal SU épületében helyet kapott a vámügy és az egészségügyi felügyelőség irodája, egy szállítmányozási iroda, de kamionszerviz is van, illetve egy hatalmas parkoló, valamint a sofőröknek tusolók és bankautomata is a rendelkezésükre áll – fogalmazott a polgármester, aki azt is kifejtette, hogy a helyszín lehetővé teszi a logisztikai központ további bővítését mind a parkolóhelyek számát, mind a szolgáltatásokat illetően.

Aleksandar Vasić a médiának adott nyilatkozatában köszönetet mondott a várostól kapott támogatásért, és kifejtette, hogy ez számukra további motiváció arra vonatkozóan, hogy társadalmilag felelősen tevékenykedhessenek. A tulajdonos szavai szerint büszkék arra, hogy ezen projekttel kivehették részüket a szabadkaiak életének jobbátételéből.

Dejan Petrović igazgató kifejtette, hogy a cégnek a saját eszközeiből rövid idő alatt sikerült kiépítenie a logisztikai központot.

A Terminal SU kialakításakor szem előtt tartottuk a közlekedésbiztonságot és a környezetvédelmet is, amellett a partnereink működési feltételein is szerettük volna javítani, hogy gyorsabban és hatékonyabban oldják meg a feladataikat. A vámterminál kiépítése alig 117 napot vett igénybe, és lehetővé teszi, hogy az ide látogatók kényelmesen töltsék el az időt, miközben végzik a szükséges adminisztrációs feladataikat. A terminál 30 ezer négyzetméteren helyezkedik el, aminek legnagyobb részét a háromszáz férőhelyes parkoló teszi ki. A parkoló teljes területe megvilágított és biztonsági kamerával van felszerelve. A Terminal SU központi épülete 2000 négyzetméteres, és egyebek mellett egy éttermet is magába foglal, amely nem csak a központ szolgáltatásait igénylőknek áll a rendelkezésére – mondta Dejan Petrović.