2024. április 19., péntek

A vandálok gyakran veszik célba a játszótereket

Legfeljebb három játszóteret újítanak fel a város területén
Tavaly kisebb javításokat végeztek a gyermekparkokban

Tavaly kisebb javításokat végeztek a gyermekparkokban

A szebb, naposabb időjárás közeledtével egyre többször megyünk ki a szabadba. Kik a kertekben, udvarokban serénykednek, mások nagyobb sétákat tesznek, a gyerekek pedig a játszótereken töltik legszívesebben a szabadidejüket. A kicsik önfeledt és biztonságos játékának azonban gátat szabhat a vandálok pusztítása, a szemetelés és a játszóterek alkalmatosságainak szándékos rongálása, ráadásul mindezek látványa igencsak lelombozó.

Szabadkán és annak külvárosi településein 75 játszótér van, amelyek karbantartása a Kommunális, Energetikai és Közlekedési Titkárság hatókörébe tartozik. Az illetékesek februártól decemberig havonta kétszer mérik fel a játszóterek állapotát. Mint azt érdeklődésünkre a titkárságból lapunknak közölték, a tavalyi év folyamán több gyermekparkot újítottak fel: a Libalegelőn, a Vlasenička utcában, a Vladimir Rolović utcában, a Jurij Gagarin utcában, a Tokió lakótömböknél, a Nada Dimić utcában, a Harcosok sorakozója lakótelepen, a városközpontban és a Sétaerdőben találhatót.

– Ötvenöt városi és húsz külvárosi játszótér van Szabadkán. Az állapotuk felmérésénél még a helyszínen megszerelik az eszközöket, de gyakoribb azok szétszedése és a műhelyben történő javítása. Mindemellett az eszközök rendszeres kenése, festése, az alkatrészek, az ütéscsillapító lapok cseréje, illetve lehelyezése, a kerítés, az értesítő táblák felállítása és a terület kiegyenesítése is beletartozik a karbantartási munkálatokba. A fent említett tevékenységek mellett a vandalizmus és a gondatlan használat miatt létrejött károkat is szanálni kell. A kommunális rendről szóló városi határozat szerint a játszóterek és azok eszközei városi felszerelésként vannak számon tartva, amelyeket többek között tilos bepiszkolni, rájuk firkálni, plakátot ragasztani, áthelyezni, eltávolítani, a rendeltetésének nem megfelelő módon használni – írja válaszlevelében a titkárság.

A 2021-es tervek szerint legfeljebb három játszóteret renoválnak majd.

– A 2020-ban tett javítások kisebb mértékűek voltak, idén viszont két-három játszótér kerül teljes felújításra, amely magában foglalja a talaj kialakítását, az új eszközök, a védőkerítés és az értesítő táblák kihelyezését. Még nem született határozat arról, hogy pontosan mely gyermekparkok kapnak új külsőt, a döntéshozáskor számításba kell venni a játszóterek forgalmasságát, jelenlegi állapotát, helyszínét. Az új játszóterek kialakítása a Városi Közigazgatás Beruházási és Fejlesztési Titkárságának hatáskörébe tartozik – áll a titkárságtól kapott válaszlevélben.