2024. március 29., péntek

Érdekérvényesítés összefogással

Egyesület alapításába kezdtek a szabadkai vendéglátósok
Ki fog leülni a hideg időben az asztalokhoz?

Ki fog leülni a hideg időben az asztalokhoz?

Az elmúlt hetekben a szabadkai és a környékbeli települések vendéglátósai összefogtak, hogy egy egyesületet hozzanak létre. Céljuk, hogy érdekeiket egységesen képviseljék a helyi önkormányzat és az illetékes tartományi és köztársasági szervek felé. Az elmúlt héten a vendéglátósok képviselői tárgyalást folytattak Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével, és ismertették követeléseiket a helyi önkormányzattal. A tárgyalást követően nyilvánosságra hozták követeléseik listáját is, amelyet ötven vendéglátós látott el kézjegyével. Ebben többek között követelik, hogy a vendéglátóhelyek nyári kerthelyiségeinek 2022-es évre vonatkozó bérleti díját csökkentsék a 2019-es év szintjére, mérsékeljék a vendéglátóhelyek bérleti díjának árát, a kommunális közvállalatok csökkentsék a kommunális szolgáltatások költségeinek árát.

A szabadkai vendéglátósok szerveződése egyelőre nem formális egyesületként működik, de a jövő hét folyamán már valószínűleg formálisan is megalakul, tudtuk meg Dalibor Sekulićtól, az Elitte Palics igazgatójától, az összefogás egyik tagjától.

– Azért fogtunk össze, hogy erősítsük érdekképviseletünket. A vendéglátóipart és a turizmust a járvány rendkívül rosszul érintette. Mindenkinek a megélhetése, aki ebben az ágazatban dolgozik, veszélyben van. Jelenleg körülbelül száz vállalat jelezte csatlakozási szándékát. Ez a száz vállalat majdnem ezer munkavállalót foglalkoztat. Tagjaink között nem csak városi vállalkozókat találni. Sok tagunk van Bajmokról, van néhány objektum Tavankútról, Kelebiáról és Palicsról is, vagyis lefedjük a város környékét is. Az egyén egyedül nagyon keveset tehet problémái megoldása érdekében, de ha ezer ember összefog, ami ugye ezer családot is jelent egyben, akkor már jobban ki tudunk állni jogainkért. Fontos kiemelni, hogy egyesületünk nem foglalkozik politikával, kizárólag a vendéglátósok érdekeit kívánjuk képviselni – mondta az igazgató.

Dalibor Sekulić a fentekhez hozzátette, hogy továbbra is várják a szabadkai és környékbeli vendéglátósok csatlakozását a formálódó egyesülethez. Ezt Viberen a 065/57-53-269-es számon lehet megtenni, ahol meg kell adni többek között a vállalat nevét, a vállalat képviselőjének nevét, a munkavállalók számát és elérhetőségét.

– A járvány kezdete óta vendéglátóipari egységeinket több alkalommal is bezáratták, vagy ha ki is nyithattunk, akkor is csak rövidített munkaidővel dolgozhattunk. Egyszóval már tizenhárom hónapja nem dolgozunk úgy, ahogy kellene. Igaz, hétfő óta fogadhatunk vendégeket a kerthelyiségekben, de kérdem én: Ki fog leülni ebben a hideg időben az asztalokhoz? Így továbbra sincsenek vendégeink. Az lenne az elfogadható megoldás, ha a vendéglátóhelyek teljes egészében kinyithatnának – magyarázta Dalibor Sekulić.

A hétfői nyitást az összefogás egy másik tagja, Vicai Olivér, a Dolce Vita caffe & wine kávézó tulajdonosa sem tartja elegendő intézkedésnek.

– A hétfői intézkedést nem lehet nyitásnak nevezni. Ilyen hideg időben, amikor alig fagypont felett van a nappali hőmérséklet, fúj a szél és esik az eső, senki nem fog leülni a kerthelyiségekbe. Egyetlen hozadéka van csak ennek az intézkedésnek, hogy a vendégek elvitelre megvásárolhatják nálunk az ételt vagy az italt – nyilatkozta Vicai Olivér.

A kávézó tulajdonosától megkérdeztük, hogy a jelenlegi helyzetben vállalnak-e házhoz szállítást, és ha igen, az segíthet-e a vendéglátóipar helyzetén.

– A házhoz szállítás egy szükséges rossz, amit mi soha nem is szerettünk volna csinálni, de a jelenlegi helyzetben kénytelenek vagyunk elvégezni. Meggyőződésem, hogy a vevő, amikor a házhoz szállítás során átveszi a dobozba becsomagolt ételt, közel sem kap olyan jó minőségűt, mint amit helyben rögtön az elkészítés során kézhez kapna a vendéglátóhelyen. A különböző applikációk segítségével hiába végezhető el viszonylag gyorsan a leszállítás, a terméknek így is gyorsan romlik a minősége – magyarázta Vicai Olivér.

Arra a kérdésre, hogy a Dolce Vita kávézó tulajdonosa miért csatlakozott a formálódó egyesülethez, a következő választ kaptuk:

– A kezdeményezés egy spontán szerveződő civil összefogás, amely most van alakulófélben. Mindannyian azért csatlakoztunk ehhez az összefogáshoz, mert a jelenlegi helyzet katasztrofális a vendéglátósok számára. Azt szeretnénk, ha egyik alapjogunk, a munkához való jogunk biztosítva lenne. Emellett azt is szeretnénk, hogy ne érje diszkrimináció a vendéglátósokat. Úgy kezelnek bennünket, mintha csak mi lennénk a fertőzés gócpontjai. Szabadkán a vendéglátósok nem hogy betartják a járványügyi előírásokat, hanem a gyakori ellenőrzések révén rá is vannak kényszerítve, hogy betartsák azokat – mondta Vicai Olivér.