2024. április 24., szerda

Nagy a kereslet a palánták iránt

A szentmihályi Bálint János kertész bizakodó az idei évvel kapcsolatban

A szentmihályiak nagy része kertészettel foglalkozik, és sokan nagy gondban voltak, amikor tavaly márciusban becsukták a nagybecskereki és a többi zöldpiacot. A kijárási tilalom még inkább megijesztette őket. Aztán a dolgok kezdtek jóra fordulni. Elkezdték a házhoz szállítást, a viszonteladók is megjelentek, és az udvarokból is árulták a termékeiket. Szinte minden termény vevőre talált.

Bálint János elsősorban palántatermesztéssel foglalkozik, s abban reménykedik, hogy ez az év sem lesz rosszabb a tavalyinál. A szentmihályi kertész az idén is úgy dolgozik, mint évekkel ezelőtt. Fóliasátrában paradicsom-, paprika-, uborka-, tök, padlizsán-, zeller-, káposzta- és karfiolpalántát termeszt, amit főként a nagybecskereki és a melencei piacokon értékesít.

– Februárban kezdtük el a palántamag vetését. Nem fűtött fóliákban termelek. Tehát nem ez a korai termelés, hanem inkább középkorai. Vannak olyan vevőim, akik már évek óta tőlem rendelik a palántát. Szerintem meg vannak elégedve, azért is veszik tőlem. Ez a palánta, ami itt van, április 10-e, 15-e táján kerül a vevőkhöz. Abban bízok, hogy ebbe majd belesegít az időjárás is, ami mostanában eléggé változékony. Vannak korábbi palántáim, azok sátorfóliába kerülnek. Mindez nem nagy mennyiség, két-háromszáz, ötszáz szál. De ezeknek a kisebb termelőknek tudom biztosítani a palántát – mondja Bálint János.

Azt tapasztalja, hogy sok háztartásban a mostani helyzet miatt igyekeznek megtermelni a szükséges zöldségfélét. Tavaly nem volt annyi palántája, mint amennyire igény volt.

– Az emberek talán a teljes lezárástól féltek, és azok, akiknek van kiskertjük, akkor úgy döntöttek, hogy annyi zöldségfélét termelnek, amennyi a konyhára szükséges. Úgy gondolom, hogy ez így lesz az idén is. Bár nem szeretek jóslatokba bocsátkozni, hiszen sok minden befolyásolja a mezőgazdaságot, de azt gondolom, hogy pozitív mérleggel zárjuk az idei évet is – mondja a kertész.