2024. április 24., szerda

Маgyarország madártávlatból

A National Geographic ismeretterjesztő műholdas televíziós csatorna április 11-én, szombaton este kilenc órakor vetíti az Európa magasból című dokumentumfilm-sorozatának Magyarországot madártávlatból bemutató epizódját.

A műsor forgatócsapata az epizódban többek között bemutatja a Zsolnay építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket: a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és vidéken is. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is. De elkalauzol minket Szentkirályszabadjára, az egykori szovjet laktanya-városba, amely 1996 óta üresen áll, s a panelházakat már teljesen visszahódította a természet.

A National Geographic csapata továbbá ellátogatott a Hortobágyra, a Bokodi-tóhoz és a Balatonra is. Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a Szigligeti vár.

Az epizód előzetese megtekinthető a www.//youtube/yblCq-Twah0 linken.