2024. április 20., szombat

Az egymás közti kommunikáció

Módosult programmal lépnek elő a nemzeti összetartozás éve jegyében a vajdasági magyar színházak

Trianon 100. évfordulójára a múlt évet a nemzeti összetartozás éveként hirdették meg. Ennek jegyében együttműködésre került sor vajdasági kulturális, oktatási és művészeti élethez kötődő intézmények és szervezetek között, beleértve a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat is. A tervekben külhoni magyar színházak vendégjátékai szerepeltek, de a járvány terjedése ezt teljesen meghiúsította. A projektum azóta módosult, a megvalósítása pedig el is kezdődött. Erről számolt be Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója.

– A nemzeti összetartozás éve jelen programsorozatát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Szekeres László Alapítvány lebonyolításában, a Kosztolányi Dezső Színház, illetve a Desiré Egyesület szervezi. Ez egy módosult program. Tavalyra terveztük azt, hogy határon túli – romániai, szlovákiai, ukrajnai – magyar színházak játszanak a KDSZ-ben, a pandémia azonban közbeszólt, ezért a program a vajdasági összetartozásra, összetartásra vonatkozó projektummá változott. Ez lényegében azt jelenti, hogy a vajdasági hivatásos színházak – az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Kosztolányi Dezső Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Nyári Mozi Színházi Közösség – egymás színpadán mutatkoznak meg bizonyos produkciókkal. Nagyon fontos az, hogy a vajdasági magyar hivatásos színházak ilyen módon is tudjanak kommunikálni egymással, megismerjék egymás működését, mind az infrastruktúrát, mind a szervezési kapacitásokat, módszereket és találkozzanak a másik színház közönségével. Az ilyen tapasztalatcsere nagyon hasznos a színházaknak. A cél tehát az egymás közti párbeszéd, ami remélhetőleg hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hivatásos színházak jó és állandó jellegű kommunikációt alakítsanak ki, és a jövőben akár rendszeresebbé váljanak a vendégszereplések. A projektum részét képezi László Sándor osztályának, az újvidéki végzős színésznövendékek diploma-előadásának a támogatását is. Yasmina Reza Az öldöklés istene című produkcióról van szó, amelynek a bemutatója június közepe táján lesz a KDSZ-ben. Emellett sor kerül tanácskozásokra is, a vajdasági magyar színházak igazgatóinak szemináriumára, valamint mozgás és beszéd műhelymunkákra is. Ez a projektum első része, a második még jóváhagyásra vár, ez infrastrukturális vonatkozású lesz – tudtuk meg Urbán Andrástól.

Urbán András (Fotó: Lukács Melinda)

Urbán András (Fotó: Lukács Melinda)

A vendégjátékokat is magába foglaló rendezvénysorozat már januárban elkezdődött és várhatóan júniusban ér véget, ha nem szól közbe a járványügyi helyzet. A programban szerepelt, hogy a Nyári Mozi Színházi Közösség az Újvidéki Színházban és a KDSZ-ben játssza a Döbrei Dénes rendezésében készült Csodálatos hétköznapok című produkciót, a Zentai Magyar Kamaraszínház pedig a Mészáros Tibor rendezte A fogadósnő című előadását a szabadkai Népszínházban. A tervek szerint A fogadósnő május 20-án az Újvidéki Színházban lesz látható, május 21-én pedig a KDSZ-ben a Dévai Zoltán rendezésében készült De mi lett a nővel? című előadás. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ma játssza az Andrej Boka rendezésében készült A gyászoló család című produkciót a KDSZ-ben, április 29-én a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Mezei Zoltán rendezte Fekete Pétert, az Újvidéki Színházban pedig május 18-án a Pass Andrea által színpadra állított Újvilágot. A Kosztolányi Dezső Színház a Kucsov Borisz rendezésében készült A kút nem a kiút című előadással szerepelt a Zentai Magyar Kamaraszínházban, az Újvidéki Színházban pedig június 9-én az Urbán András rendezte Dogville-t játssza, amely vélhetően a szabadkai Népszínházban is látható lesz. Az Újvidéki Színház a Zentai Magyar Kamaraszínházban április 19-én a Lénárd Róbert rendezésében készült Piszkos Fred, a kapitány című produkcióval szerepel, a szabadkai Népszínházban május 19-én a Dejan Projkovszki rendezte Anna Kareninával, a KDSZ-ben pedig május 22-én a Nikita Milivojević rendezésében készült Rinocéroszokkal. A programok persze változhatnak, így az érdeklődőknek ajánlatos a színházak web- és közösségoldalait kísérni.