2024. április 19., péntek

Bill Gates a legnagyobb amerikai földbirtokos

A világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates birtokolja a legtöbb mezőgazdasági földterületet az Egyesült Államokban, írja a B92. A legnagyobb területei Louisianában vannak, ezt követi Arkansas és Nebraska. Nemrégiben 18 szövetségi államban csaknem 100 ezer hektár szántóföldet vásárolt. A földterületek a Microsofthoz kapcsolt vállalatai tulajdonában vagy birtokában vannak.

Sokak számára szokatlannak tűnik, hogy a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata mögött álló férfi a legnagyobb földtulajdonos is. 2008-ban Bill és Melinda Gates bejelentette, hogy több mint 300 millió dollárral támogatják az afrikai és ázsiai kistermelőket, elsősorban azokat, akik fenntartható mezőgazdasággal foglalkoznak.

A listán Gates után Van John Malone, a Liberty Media vezérigazgatója áll. Tanyái és erdői mintegy 900 ezer holdon fekszenek. A harmadik helyen Ted Turner, a CNN alapítója szerepel, mintegy 800 ezer hektár földterülettel. Nyolc államban vannak tanyái. Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos 170 ezer hold földterülettel rendelkezik, főleg Nyugat-Texasban.