2024. április 19., péntek

Az AstraZeneca-védőoltás haszna nagyobb, mint a kockázata

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági tanácsa megállapította, hogy a ritkán előforduló vérrögképződéseket a trombociták alacsony szintje mellett, az AstraZeneca-védőoltásának nagyon ritka mellékhatásaként kell megjelölni. A vérrögképződés és az alacsony trombocita szám együttes megjelenése nagyon ritka, a védőoltásnak pedig a koronavírus elleni hatása meghaladja a mellékhatások okozta kockázatot is – derül ki az intézmény közleményéből, melyet a szerbiai RTV tett közzé.
A tájékoztatásból az is kiderül, hogy a bizottság a döntés meghozatala során minden rendelkezésre álló bizonyítékot számításba vett, beleértve a megalakított szakértői csoport véleményét is.
Az EMA felszólítja az egészségügyi dolgozókat és azokat a személyeket is, akik ezt a fajta védőoltást veszik fel, hogy legyenek tisztában a ritkán megjelenő vérrögképződés, valamint az alacsony trombocita szám együttes megjelenésének lehetőségével, amelyek két héttel a védőoltás felvételét követően jelenhetnek meg.
Idáig az esetek többségében 60 évnél fiatalabb nőknél jelentek meg a tünetek, két héttel a védőoltást felvétele után. A rendelkezésre álló adatok a kockázat sajátos tényezőit még nem erősítették meg.
Az ügynökség azt ajánlja azok számára, akik felvették a védőoltást, hogy a tünetek megjelenését követően, mint a lélegzési nehézség, a mellkasi fájdalom, ödéma az orrban, hasi fájdalmak, neurológiai tünetek, erős fejfájás, homályos látás és a szúrás helyén megjelenő apró vérfoltok esetében, azonnal kérjenek segítséget
A bizottság azt is megállapította, hogy a vérrögök elsősorban az agyi és hasi vénákban, valamint az artériákban jelentek meg, emellett alacsony trombocita szám és néha vérzés is előfordult. Az ügynökség hatvankét agyi vénás és huszonnégy vénás trombózis esetében végzett el vizsgálatokat március 22-e óta. Ezek közül tizennyolc volt rendkívül súlyos eset.
Az EMA tájékoztatása szerint a vérrögképződések és az alacsony trombocita szám együttes megjelenése immunválasz, amely hasonló állapothoz vezet, mint a heparinnal kezelt betegeknél tapasztaltak. A bizottság további tanulmányok elvégzését rendelte el.