2024. április 16., kedd

Csodájára járnak a szerbiai oltáspolitikának

A külföldi sajtó is népszerűsíti a védőoltás Szerbiában való felvételének a lehetőségét

Januárban és februárban, Vedrana Rudan horvátországi írónő élménybeszámolójának köszönhetően, még csak a védőoltás-svédasztal kifejezés terjedt el a közbeszédben, mostanra viszont mind gyakrabban hallhatjuk az oltásturizmus, vakcinaturizmus szókapcsolatot Szerbia vonatkozásában.
Tíz nappal ezelőtt több mint 20 ezer külföldi, elsősorban a térség országaiból érkező polgár kaphatta meg Belgrádban, Nišben és Újvidéken a koronavírus elleni védőoltást. Mindannyiukat az AstraZeneca oltóanyagával oltották be, mivel ennek néhány nappal később lejárt volna a szavatossága, Szerbiában pedig kevesen érdeklődnek ez iránt az oltóanyag iránt. Ha nem oltják be a külföldieket, a védőoltást meg kellett volna semmisíteni – erősítette meg a kormányfő.
A médiát azokban a napokban bejárták a csinos, piros egyenruhás albán légiutas-kísérő hölgyekről, valamint az országuk oltási-felkészületlenségére panaszkodó külföldiekről készített felvételek.
A külföldiek legutóbbi tömeges oltására állítólag Csehországból is érkeztek több tízen. A cseh külügyminisztérium sajtószóvivőjének elmondása szerint „bár a cseh állampolgárok szerbiai oltásturizmusa nem tömeges jellegű, a minisztérium kezeli ezt a „problémát". A BIZLife összeállítása szerint a cseh epidemiológusok nem kifogásolják polgártársaik Szerbiában való immunizációját, legalábbis addig nem, amíg olyan védőoltást kapnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is bejegyzett. Szerintük egyedül azzal kapcsolatban merülhet fel kérdés, kit terhel a felelősség, ha a Szerbiában beoltott cseh polgárok valamelyikénél mellékhatás jelentkezik.

AstraZeneca oltásra várnak a belgrádi Vásárnál, köztük sokan családostul érkeztek a szomszédos országokból (Fotó: AP via Beta)

AstraZeneca oltásra várnak a belgrádi Vásárnál, köztük sokan családostul érkeztek a szomszédos országokból (Fotó: AP via Beta)

A sajtóértesülések szerint Tomáš Čupr 38 éves cseh üzletember volt az, aki Twitter-bejegyzésében tájékoztatta polgártársait a Szerbiában folyó immunizáció lehetőségéről. „Amennyiben valaki közületek felvenné az AstraZeneca vagy a Sinopharm védőoltását, ezt megteheti Belgrádban, az oltásról hivatalos bizonylatot kap" – írta bejegyzésében az üzletember, aki maga is Belgrádban vette fel a védőoltást. A BIZLife összeállítása szerint Csehországban eddig az egészségügyi dolgozók és a 80 évnél idősebbek immunizációja zajlott, majd ebben a hónapban a krónikus megbetegedésben szenvedők és a 60 évnél idősebbek kerülnek sorra.
A napokban az olasz sajtó is cikkezett a témában, a Corriere della Sera napilap egy 57 éves olasz, a Pfizer–BioNTech védőoltásával immunizált üzletember történetét és tapasztalatait osztotta meg olvasóival. A lap szerint az egyetlen nehezítő körülmény az, hogy az eUprava rendszere csak szerb nyelven érhető el. Az üzletember elmondása szerint Olaszországban legjobb esetben júniusban került volna sorra. Szavai szerint a regisztráció után márciusban két napon belül időpontot kapott. Az is kiderült, hogy ennek az üzletembernek Szerbiában is van vállalata. Elmondása szerint a háromnyelvű oltási bizonylatot már regisztráltatta is Milánóban, és örömének adott hangot, hogy mostantól ismét szabadon utazhat a világban.

TESZTELT A NÉMET RTL
A szerbiai oltáspolitikai és gyakorlat már a közelmúltbéli tömeges oltást megelőzően is számos külföldi ország érdeklődését felkeltette, beleértve az azokban működő médiáét. Március közepén Dominique Fleckinger, a németországi RTL munkatársa „tesztelte", hogy vajon Szerbiában valóban minden további nélkül megkaphatják a külföldiek a koronavírus elleni védőoltást. A háromperces összeállítás bevezetőjében az újságíró az eUprava regisztrációs rendszerének a működését demonstrálta, kiemelvén, hogy olyan külföldiek is kifejezhetik a védőoltás iránti igényüket, akik nem rendelkeznek Szerbiában tartózkodási engedéllyel, illetve lakcímmel, de arra is rámutatott, hogy mivel nem tartozik az úgynevezett veszélyeztetett társadalmi csoportokba, Németországban több hónapot kellene várnia, mire beoltathatná magát.
– Hetek óta hallunk arról, hogy Szerbiában külföldiek is megkaphatják a védőoltást, és arról is, hogy ott az emberek kiválaszthatják, hogy melyik oltóanyaggal oltják be őket – hangzott el az összeállításban.
Az újságíró nem várta meg, hogy a regisztrációt követően időpontot kapjon, hanem Belgrádba utazott és felkereste az egyik központi oltópontot. Itt azt a választ kapta, hogy sajnálják, de aznap csak az időponttal rendelkezők számára áll rendelkezésre oltóanyag. Ezután egy másik oltópontot keresett fel, ahol szerencsével járt. A szükséges kérdőív kitöltését követően azonnal a paraván mögé hívták, és a Sinopharm védőoltásával készültek beoltani. Az újságíró ekkor megköszönte, és a védőoltás felvétele nélkül távozott. Elmondása szerint nem azért, mert bármi kifogása lenne a kínai oltóanyag ellen, hanem azért, mert azt tartja helyénvalónak, hogy kivárja sorát saját országában.