2024. április 16., kedd

Neurológiai és pszichiátriai zavarok a Covid-gyógyultaknál

Egy tanulmány, amelyben 23 ezer, főként amerikai polgár vett részt, arra mutatott rá, hogy minden harmadik koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegnél fél évvel a kezelés után neurológiai vagy pszichiátriai rendellenességet diagnosztizáltak, írja a 021.rs.
 
A Lancet psychiatry nevű szakfolyóirat szerint a járvány következtében egyre több neurológiai és pszichiátriai beteg lesz.
 
A 14 pszichiátriai rendellenesség közül a szorongás és a depresszió a leggyakoribb a betegségből felgyógyultaknál, bár a tudósok számára nem világos, hogy ezek a rendellenességek hogyan kapcsolódnak a vírushoz, írja a Reuters.
 
A tanulmány nem állapította meg, hogy mely biológiai vagy pszichológiai mechanizmusok váltják ki ezeket a rendellenességeket, de arra a következtetésre jutottak, hogy újabb kutatásokat kell végezni annak meghatározása érdekében, hogy mi okozza ezeket a jelenségeket, hogyan lehet megelőzni, kezelni.
 
Az orvosi dokumentumok elemzése alapján a betegek 34 százalékánál, több mint 236 ezer embernél, diagnosztizáltak valamilyen neurológiai vagy pszichiátriai problémát.