2024. április 20., szombat

Mától oltás előzetes bejelentkezés nélkül is

Mától Szerbia minden városában és községében előzetes jelentkezés nélkül is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást a polgárok. A Sinopharm és az AstraZeneca védőoltás közül választhatnak – erősítette meg a korábban szárnyra kelt hírt Mihajlo Jovanović, az eUprava iroda igazgatója. A Szerbiai RTV-nek kijelentette, hogy a helyi egészségházakban szervezik meg az effajta oltást, míg a nagyobb központok, mint pl. a Belgrádi Vásár továbbra is azokat fogadják, akiket jelentkezésük alapján beidéznek.

Jovanović elmondta, hogy Szerbiában eddig 2.650.000 polgár vette fel a védőoltás első adagját, míg a másodikat több minbt 1.129.000-en. Megítélése szerint 810.000 polgár van túl a három héten a második dózis felvétele után.

Szerbiában eddig 39.000 külföldi is felvette a védőoltást, legtöbben Észak-Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból.

Tegnap Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a kormányfő kabinetjével tartott megbeszélés után lehetővé vált a védőoltások felvétele előzetes bejelentkezés nélkül is az ország minden településén, nemcsak ötven városban, mint ahogy azt előzetesen közölték.

– Úgy döntöttünk, hogy nem teszünk megkülönböztetést a városok között és minden településen előzetes bejelentkezés nélküli oltópontokat nyitunk, ahol erre szükség mutatkozik – mondta, és hozzátette, párhuzamosan végzik az eUprava honlapján, vagy a Viberen keresztül bejelentkezett polgárok oltását is.

Akik bejelentkeznek, választhatnak a védőoltások közül, a többiek még nem. A bejelentkezés nélküli immunizáció már tizenegy városban zajlik, 60 és 70 ezer közé tehető az ilyen módon beoltottak száma.