2024. április 25., csütörtök

A roma lányok választhatnak (?)

A nemzetközi roma világnappal zárul a Bánáti Roma Női Háló által szervezett programsorozat

Március 8-án, a nők nemzetközi napjával kezdődött és április 8-án, a nemzetközi roma világnappal zárul a Bánáti Roma Női Háló szervezésében megtartott roma női aktivizmus hava. Az elmúlt hetekben többek között smink-, manikűr-, pedikűr-, könyvelő- és angol tanfolyamon vehettek részt a roma nők.

Az idén a kampány az Én választhatok: Igen vagy nem a hagyományra nevet viseli, és elsősorban a roma nők társadalmi elfogadottságát, a róluk kialakult előítéletek és sztereotípiák megváltoztatását, a közösségen belüli helyzetük javulását tűzte ki célul. Ennek érdekében a törökbecsei Roma Egyesület a Multietnikus feminista háló aktivistáival közösen több programot is szervezett: az egyesület tagjainak egy kreatív műhelymunka során ajándékokat készítettek, a Mobing és a roma nők munkajogai nevű közösségi oldalon élő műsort tartottak, a roma lányok feletti szexuális erőszakról és zaklatásról videót készítettek és mutattak be, az interneten közvélemény-kutatást végeztek a rasszizmus értelmezéséről, és Ne légy rasszista! címmel egy videót is közzétettek.

Dragana Barbul, a törökbecsei Roma Egyesület aktivistája szerint a roma nők akkor tudnak majd élni a jogaikkal, ha gazdaságilag megerősödnek és függetlenednek, de ennek érdekében fel kell számolni a kiskorú lányok házasságba kényszerítésének a hagyományát is.

A roma nők helyzetének szentelt hónap április 8-án egy, a Londonban 50 évvel ezelőtt megtartott első roma kongresszusnak szentelt roma nyelvű videó bemutatásával zárul.