2024. április 16., kedd

Októbertől Szerbián keresztül érkezik a gáz Közép-Európába

Bajatović: Több mint 30 ezer eurót keresek, nekem van a legkisebb szükségem pénzre

Szerbia először válik gázszállító tranzitállammá a történelem során: október 1-jétől országunkon keresztül juthat gázhoz Magyarország, és Közép-Európa is – jelentette be kedden Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója.

– Fejezzük a munkálatokat a gázkompresszor-állomáson, amely legkésőbb júliusig működésbe léphet. Ezáltal az első évben 6,5 milliárd köbméternyi gázt tudunk továbbítani Közép-Európába, de az elkövetkező években akár 10 milliárd köbméterre is növelhetjük a kivitelünket. Ez függ a Dimitrovgrad–Szófia csatlakozás kapacitásától is, amely jövő év júniusában léphet működésbe – mondta az igazgató a Prva Televízió műsorában. Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgoznak a Belgrád–Banjaluka, illetve a Belgrád–Valjevo–Loznica összeköttetéseken is.

A Srbijagas adósságairól Bajatović elmondta, hogy ezeknek a java részét 2014-ben rendezték. A gáz mesterségesen alacsony árával ugyanis 1,7 milliárd eurós adósságba került a vállalat, amelynek viszont 2,4 milliárd euróval tartoztak a felhasználók. Hét évvel ezelőtt a Srbijagas a veszteség 22 százalékát rendezte, a többit pedig az állam biztosította: az 1,2 milliárd eurós összeg a szociálpolitikai döntések ára volt – állítja Bajatović.

A SZOCIÁLPOLITIKA IDEJE LEJÁRT

Az igazgató szerint az általa vezetett vállalat azóta minden évben nyereséges, hisz az ország szükségleteinek a 80 százalékát a Srbijagas biztosítja.

– 2018 óta a Srbijagas 175 millió eurós jövedelmet valósított meg, ami a közvállalatok országos összbevételének 67 százaléka. A múlt évet is 70 millió eurós nyereséggel zártuk: a vállalat immár piaci áron értékesíti a gázt, és ezzel nyereséget termel. A gázszámláról leválasztottuk a csatlakozás díját is, amelyet külön tételként fizettetünk meg. A 780 eurós költséget a lakosok három év alatt kamatmentesen törleszthetik – tette hozzá az igazgató.

A nyereségről szóló nyilatkozatával Bajatović egyébként Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter kijelentéseire reagált, amelyek szerint „mindamellett, hogy az állam átvállalta a több mint egymilliárd eurós adósságát, a közvállalat az utóbbi másfél évben több mint 300 millió eurós bankkölcsönt vett fel, és azt is a fizetőképességének fenntartására, nem pedig beruházásokra”.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Mihajlović a tavaly októberi kinevezése után azonnal asztalhoz ültette a szerbiai energiaszolgáltatókat. A tárgyalás botránnyal kezdődött: az új miniszter asszony ugyanis számon kérte a Srbijagas igazgatójától, hogy miért jött egyedül a megbeszélésre, amikor a találkozóra való meghívásban világosan szerepelt, hogy a vezetők a szaktanácsadók kíséretében érkezzenek. Válasz hiányában, a „kormány ellen tanúsított tiszteletlenség” miatt Mihajlović eltávolíttatta Bajatovićot az ülésteremből.

Az ominózus eset óta a Srbijagas igazgatója nem találkozott a miniszter asszonnyal – válaszolta újságírói kérdésre Bajatović, és hozzátette: „ha nem lettek volna jelen az állami képviselők, biztosan összeverekedtem volna a biztonsági emberekkel”. Az igazgató szerint az eset egyébként többet ártott  Mihajlovićnak, mint neki. „Van, akinek nagyobb szüksége van a reklámra, és van, akinek kevésbé” – kommentálta a miniszter asszony szerepléseit Bajatović.

MENNYIT KERES VALÓJÁBAN A SRBIJAGAS IGAZGATÓJA?

Zorana Mihajlović az esetet követően szorgalmazta a hat éve húzódó felülvizsgálat elvégzését, az eredmények nyilvánosságra hozatalakor pedig többször is hangsúlyozta, hogy „a Srbijagas egy rendezetlen, eladósodott vállalat, miközben az igazgatójának havi bevétele 34 ezer euró”.

Ezek után a médiának több forrásból is megerősítették, hogy a Srbijagas igazgatójának jövedelme meghaladja a havi 30 ezer eurót – emlékeztetett a Prva Televízió újságírója.

– És még egy kicsit több is annál – válaszolta Bajatović, majd részletezte is: – A Srbijagastól kapott jövedelmem 1420 euró havonta, a többit pedig külföldi cégek fizetik ki, amelyekből van elég. A havi keresetemből rendszeresen támogatom azokat, akiknek a legjobban szükségük van a segítségre, ám ezt sohasem fogom reklámozni. A humanitárius tevékenységekkel a testvérem és a kollégáim foglalkoznak. Nekem van a legkevesebb szükségem a pénzre – válaszolta arra az újságírói kérdésre Bajatović, hogy hova költi el a jövedelmét.

A Srbijagas igazgatója emlékeztetett arra is, hogy az általa képviselt óriáscég 22 vállalatot működtet az országban, amelyekben 12.500 munkás dolgozik.