2024. március 28., csütörtök

Kedvezőek a világgazdasági előrejelzések

Az IMF előrejelzése szerint Szerbia gazdasága gyorsan visszaáll a pandémia előtti szintre

A világgazdaság 3,3 százalékkal zsugorodott a múlt év folyamán, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont kedvező gazdasági növekedést irányoz elő szinte az egész világra vonatkozólag az idei évre. A hivatalos honlapon kedden közzétett Világgazdasági kilátások, 2021 április (World Economic Outlook, april 2021) című tanulmány szerint kedvező fordulatokra számíthatunk, és ebből Szerbia sem marad ki.

Az előrejelzés szerint Szerbia átlagos GDP-bővülése 2026-ig 4,0 százalékos lesz, persze ez még változhat. A prognózis szerint az idén Szerbia 5,0 százalékos növekedéssel halad előre, s ez azt jelenti, az ország gazdasági élete visszaáll a járvány előtti időszakra. Jövőre a növekedés 4,5 százalékos lesz, vagyis 0,5 százalékkal csökkenhet. Ezeknek az eredményeknek az elérése valójában annyira nem lehetetlen, hisz a világjárvány okozta gazdasági visszaesés Szerbiában, főleg a fejlett ipari élettel rendelkező nyugati társadalmakhoz képest, viszonylag csekély volt a maga 1,0 százalékos csökkenésével. Ez a gazdasági eredmény a legjobbak egyike volt a régióban és Európa-szerte is.

A Valutaalap előrejelzése szerint az átlagos éves infláció Szerbiában az idén 2,2 jövőre pedig 2,4 százalékos lesz, ami a Szerb Nemzeti Bank 3,0 százalékos plusz-mínusz 1,5 százalékpontos célfolyosóján belül van. Az előrejelzése szerint a szerbiai fizetési mérleghiány 2021-ben 5,7 százalék lesz, jövőre azonban 5,5 százalékra csökken.

Ami az egykori köztársaság többi tagállamát illeti, a Valutaalap előrejelzései szerint Horvátországban a  bruttó hazai termék (GDP) növekedése az idén, 4,7 , Bosznia-Hercegovinában 3,5, Észak-Macedóniában pedig 3,8 százalékos lesz. A becslések szerint a régióban a legerősebb gazdasági növekedés, az idegenforgalomnak kiszolgáltatott igen súlyos válságot átvészelt Montenegróban várható. A tengerparti országban tavaly 15,2 százalékos volt a gazdasági visszaesés, az idén pedig a 9,0 százalékot is elérheti a növekedés. A legcsekélyebb méretű, mindössze 0,8 százalékos GDP-bővülés Szlovéniában várható.

A Valutaalap becslései szerint a múlt évben 6,0 százalékos csökkenést átélt koszovói gazdaság mutatói 4,5 százalékkal emelkednek.

A tanulmány kedvező előrejelzéseket irányoz elő a környező országoknak is, mindez persze sok minden függvénye, és leginkább a lakosság beoltottságán múlik.

Az előjelzés szerint Magyarország GDP-je az idén 4,3 százalékkal növekedhet, jövőre pedig akár a 5,9 százalékot is elérheti. A szomszédos országra vonatkozó gazdasági előrelátások októberben még jelentősen szerényebbek voltak, ekkor az IMF 3,69 százalékos növekedést remélt a 2021. évre. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után az idén 3,8 százalék lehet, ami jövőre 3,5 százalékra süllyedhet Magyarországon az IMF számításai szerint. A  múlt évben a szomszédos ország gazdasága egyébként 5 százalékkal esett vissza.

A Nemzetközi Valutaalap az igen kiemelkedő 6,0 százalékosra javította a román gazdaság várható növekedését a korábbi 4,6 százalékos helyett. A tanulmány szerint ennél jobban csak Spanyolország teljesíthet 6,4 százalékos gazdasági bővüléssel. Az elvárások szerint Bulgária gazdasági növekedése 4,4, Albánia 5,0, Törökországé pedig 6,0 százalék lesz az idén.

Ami a globális gazdaságot illeti, az IMF szerint 6 százalékos növekedés várható a januári 5,5 százalékkal szemben. A jövő évi adatokat illetően a jelentés összeállítói a korábban várt 4,2 százalékos GDP-bővülést 4,4 százalékra emelték a világgazdaság szempontjából.