2024. március 29., péntek

Továbbra is Jeff Bezos a trónon

Donald Trump 300 helyet zuhant a Forbes-listán

Harmincötödik alkalommal készített listát a világ legtehetősebb embereiről az amerikai Forbes; az üzleti lap összeállításában 2755 személy kapott helyet. Ez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz képest 660-nal több embernek lett annyi vagyona, hogy milliárdosként emlegessék. A Forbes számítása szerint a listán szereplők 86 százalékának még a koronavírus-járvány első évében is nőtt a vagyona.

A legújabb ranglista alapján a világ leggazdagabb embere (már negyedik éve) az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos, az ő vagyona 177 milliárd dollár. A sorban a második Elon Musk, a harmadik Bernard Arnault 151, illetve 150 milliárd dollárral. A Microsofttal óriási pénzekre szert tett Bill Gates a negyedik helyre csúszott az összeállításban, bár azért így is van mit a tejbe aprítania: a Forbes becslései szerint Gates 124 milliárd dollár értékű birodalmon ül. A lista ötödik helyezettje a Facebookkal híressé vált Mark Zuckerberg, 97 milliárdos vagyonnal.

A Forbes listáján van Donald Trump volt amerikai elnök is, aki azonban országlása idején – sokak sejtéseivel ellentétben – nem gazdagodott, sőt 1,1 milliárd dollárt vesztett, így most már csak 2,4 milliárd dollárja van, és ennek alapján az 1001. helyről az 1299.-re csúszott.

A ranglista szereplői együtt összesen szinte felfoghatatlan összeget, 13,1 ezermilliárd dollárt érnek. A legtöbb vagyonos ember, 724, az Egyesült Államokban él, majd Kína következik 698-cal, illetve India 140-nel.