2021. április 19., hétfő

Rekord magas az étolaj ára

A hivatalos információk szerint, egy év alatt egy liter étolaj ára 24 százalékkal emelkedett a szerbiai boltokban. Jelen pillanatban 142,99 és 191,99 dinár között mozog. Azonban az árat nagyban befolyásolja az üzlet és a márka is.

A kereskedelmi minisztérium fogyasztói kosara 2021 januárjában azt mutatta, hogy az olaj átlagára 151,46 dinár volt. Egy évvel ezelőtt azonban 30 dinárral olcsóbb – 121,81 dinárba került literje.

De vajon miért drágult meg ennyire az olaj?

– Az árak emelkedésének oka mindenekelőtt nem nálunk keresendő, hiszen a napraforgó, ahogyan a többi gabona és olajos magvak is, tőzsdei áru. Így tehát az áralakulás nagyban függ a nemzetközi tőzsdétől. A múlt évben gyengébb minőségű volt a napraforgó Ukrajnában, Oroszországban, Bulgáriában, és Moldáviában is. Elkerülhetetlen volt, hogy maga a nyersanyag ára megugorjon, hiszen az elérhető mennyiség kisebb volt a piacon – magyarázta az N1 portálnak Sunčica Savović, a Žita Srbije igazgatója.

Savović hozzátette, hogy a világjárvány miatt a pénzügyi alapok a mezőgazdasági árutőzsdére fókuszáltak, mert a gazdaság többi ágazata stagnált vagy lelassult. Kiemelte, hogy ez egy általános kép, és válasz arra, hogy miért emelkedtek meg az olajos magvak, és maga az olaj ára is, amely két héttel ezelőtt elérte a történelmi rekordját.