2024. április 24., szerda

Tarolt a zentai közgazdasági iskola

Kihirdették a 9. fogyasztóvédelmi verseny eredményeit

Zenta községben a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ szervezésében az elmúlt hetekben rendezték meg a kilencedik fogyasztóvédelmi versenyt, amelyen a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, az Egészségügyi Középiskola, az adai Műszaki Iskola, illetve a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola tanulóiból verbuválódott csapatok vettek részt. A résztvevők a helyzet miatt az idén is interneten küldték el versenymunkáikat, amelyeket a Borsos Judit, Molnár Csikós József, Nagymélykúti Tibor, Szórád Ferenc és Mészáros Béla alkotta zsűri értékelt, és hirdette ki a legjobbakat a 14 csapat pályamunkája közül.

Vujičić Sava, a verseny egyik fő szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a részvevők egytől egyig komoly munkákkal rukkoltak elő, különösen az egészségügyi szakos diákok, akik a fájdalomcsillapító, illetve nyugtató gyógyszerek hatásait vizsgálták meg, a tornyosi általános iskola versenyzői pedig a kereskedelemben kapható gumicukrok megvizsgálása mellett odahaza saját maguk is készítettek gumicukrot, és ezt hasonlították össze a boltokban kapható termékekkel.

A bírálóbizottság végül öt legjobb munkának járó díjat osztott ki, sőt további három munkának a szerzőit különdíjban részesítette. Az idén a pályamunkák túlnyomó része az egészséges táplálkozás terén foglalkozott valamilyen témával, annak ellenére, hogy a szervezők több internetes kereskedelemmel kapcsolatos témára számítottak. A verseny fő szervezője szerint hamarosan a díjakat is kiosztják, s bíznak abban, hogy ennek ünnepélyes kereteket is tudnak majd adni.

Vujičić elmondta, hogy az öt díjazott munkát Szegeden egy pályázat keretében feldolgozzák, hang- és képfelvétellel gazdagítják, és ezek a munkák mennek az április 26-án megrendezésre kerülő tartományi fogyasztóvédelmi versenyre.

Az idei fogyasztóvédelmi verseny első díját Nagy Fanny és Harmat Edina, a közgazdasági iskola harmadik osztályos tanulói nyerték meg a testsúlycsökkentő szerek vizsgálásával. A második helyezést az iskola úgyszintén harmadik osztályába járó Lenner Sarolta és Kovács Halmai Martin érdemelték ki, akik munkájukban arra helyezték a hangsúlyt, hogy az általuk megkérdezettek a vásárlás során mennyire figyelnek oda a termékek szavatossági idejére. Hoffmann Ramóna, Csorba Anna, az iskola úgyszintén harmadikos tanulói pályamunkájuk írása során arra voltak kíváncsiak, hogy a Covid-19-járvány hatására mennyire változtak meg a vásárlási szokások. A negyedik helyezést a közgazdasági iskola elsős tanulói: Bagdal Orsolya és Tóth Petra, az ötödik helyet pedig Surányi Zsóka és Vermes Tamara, az egészségügyi középiskola tanulói érték el. A zsűri különdíjjal ismerte el Dunja Krstović és Jovana Belančić (Egészségügyi Középiskola), Nagy Bence és Szeles Ádám (tornyosi Tömörkény István Általános Iskola), valamint Marijana Kubik és Stojanka Roštaš (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola) munkáját.