2024. április 24., szerda

Tovább növekedtek az ingatlanárak

A lakásbérlés most olcsóbb, mint a nyáron volt

Több szakértő azt jósolta, hogy a koronavírus-járvány miatt az ingatlanárak csökkenni fognak, az utóbbi hónapokban azonban mégis ennek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk.

Újvidék az utóbbi években gyors tempóban fejlődik, egyre több lakóépület épül, sokan arra számítottak, hogy a pandémia miatt az ingatlan iránti kereslet csökken, de ez nem így történt. A lakások bérbeadása terén azonban beváltak a jóslatok, csökkentek az árak.
A Dunav Nekretnine ingatlanügynökségben elmondták, meglepte őket a kereslet növekedése.

– Elmondhatom, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt az ingatlanok iránti kereslet. Például Péterváradon az ingatlanok négyzetméterének ára 1000 és 1100 euró körül alakult pár hónappal ezelőtt, most viszont 1300–1400 eurót is elkérnek – magyarázták az ingatlanügynökségben. Hozzátették, egyre nagyobb forgalmat jegyeznek, folyamatosan csörögnek a telefonok az ingatlanügynökségben, az ügynökök alig győzik a terepmunkát. Egyedül februárban volt egy kis keresletcsökkenés, de márciusban már újra teljes gőzzel dolgoztak. A vevők régebben többnyire készpénzzel fizettek, az utóbbi időben azonban inkább banki hitelből veszik meg az ingatlanokat.

Az albérleti díjak csökkentek, az ingatlanok ára azonban tovább emelkedett – lakásépítés lépten-nyomon

Az albérleti díjak csökkentek, az ingatlanok ára azonban tovább emelkedett – lakásépítés lépten-nyomon

Az albérletekkel azonban más a helyzet, mint az ingatlanvásárlással. A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a keresletre, és ez érthető is. Az ingatlanügynökség szerint azért érintette érzékenyebben az albérlet árainak az alakulását a pandémia, mert rengeteg egyetemista, diák él albérletben Újvidéken, és mivel az oktatás hónapok óta online folyik, sokan úgy döntöttek, hogy lemondják az albérletet, és otthonról tanulnak – olvasható a 021.rs hírportálon. Azok a lakások, amelyeket augusztusban 200–220 euróért adtak ki, most már 170–180 euróért is bérelhetőek, ami azt jelenti, hogy 20–30 százalékos az albérleti díjak csökkenése. Az árcsökkenés ténye annak is betudható, hogy azok, akik eddig főleg a turistáknak adták bérbe lakásaikat egy-két napra, most áttértek a havi bérbeadásra, hiszen az idegenforgalom is nehéz napokat él. Emiatt is nőtt a kínálat, ami további árcsökkenést eredményezett.