2024. április 25., csütörtök

Felelősségtudó költségvetés-tervezés

Községi képviselő-testületi ülést tartottak Temerinben

A testület 11. ülését tegnap tartották meg a Lukijan Mušicki Művelődési Központ nagytermében. A testület elnöke, Pásztor Róbert kilenc napirendi pont megvitatását javasolta, azonban ez még egy ponttal bővült, mivel a Szerbiai Királyságért Megújhodási Mozgalom (POKS) egyik képviselője lemondott mandátumáról. A következő napirendi pont Temerin átfogó szabályozási tervének módosításáról és kiegészítéséről szólt, amelyet néhány cég vállalkozójának kérésére került vitattak meg. Közülük a Tim-Cop és az Agro Campus vállalatok a leginkább érintettek, a folyamat pedig már hosszabb ideje húzódik, mintegy két évvel ezelőtt indult el a folyamat. A harmadik napirendi pont a község területén a védelem és mentés szempontjából külön jelentőséggel bíró intézmények kijelöléséről szólt, ilyen például az egészségház.

Napirendre került a település 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozó, közúti közlekedésbiztonsági stratégiájának az elfogadása is. Vitatémaként szerepelt a község jövő évi költségvetése előkészítésének és meghozatalának eljárásában a nemi egyenjogúságon alapuló, felelősségteljes tervezés bevezetéséről szóló tervezetet elfogadása is.

Ezt követte két külön napirendi pontként a Lukijan Mušicki Művelődési Központ és a község Idegenforgalmi Szervezetének 2020. évi munkájáról és pénzügykezeléséről szóló jelentés elfogadása. A következő megvitatásra kerülő téma a község javára történő, térítésmentes használati jog bejegyzésének elfogadása volt. Ez arra vonatkozik, hogy az állami tulajdonban lévő, egyes létesítmények községi tulajdonba kerüljenek át.
Ezt követte egyes önkormányzati tisztségviselők megválasztása és kinevezése.

Helyi szintű választások
Az ülésen a képviselő-testület elnöke emlékeztetett arra, hogy a korábban április 25-ére kiírt helyi közösségi választásokat valószínűleg elhalasztják május 9-ére. A magyar politikai pártok úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a civil szervezetek képviselőivel, ez csak az I. Helyi Közösség területére vonatkozik. Az elnök elmondása szerint a mintegy tizenöt név között kevés a politikus, ugyanis közelebb szeretnék hozni a civil szervezeteket a döntéshozatalhoz. Szerinte a magyar pártok várhatóan csütörtökön adják át a választási listájukat, mostanáig ezt csak a Szerb Haladó Párt és a Szerb Szocialista Párt tette meg.