2024. március 28., csütörtök

Rendezték a főbb határutakat

Beszélgetés Szűgyi Róberttel, a Kishegyesi Termelői Klub elnökével a tervekről, feladatokról

A Kishegyesi Termelői Klub elsődleges feladata a mezőgazdasági termelők érdekeinek képviselete. Ezt lehetőségeikhez mérten valósítják meg. Szűgyi Róbert, a klub elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a közelmúltban az önkormányzat segítségével sikerült rendezniük a határutak egy részét.

Szűgyi Róbert, a termelői klub elnöke

Szűgyi Róbert, a termelői klub elnöke

A termelői klub tevékenységei közé tartozik a határutak rendezése. Az önkormányzattól időben megkaptuk az üzemanyagot a munkához, amit így el tudtunk végezni. Sőt, pluszüzemanyagot is kaptunk, mert voltak olyan kritikus pontok, ahol nem lehetett tárcsával megoldani, hanem kellettek komolyabb munkagépek. Ezt az akciónkat jövőre is szeretnénk megszervezni, és lehetőség szerint bővíteni is akarjuk. Egyelőre csak a főbb határutakat rendeztük, de ígéretet kaptunk egy GPS-re. Ennek segítségével újra ki tudjuk jelölni a kisebb utakat, mert 1988-ban volt tagosítás, és azóta nem igazán törődtek az utakkal. Az utakat újra ki kell jelölni, mert sok helyen felszántották az utat is – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a termelői klub pályázni szeretne a közmunkaprogramra. Egy közmunkás segítségével szeretnék megoldani a határban lévő fák metszését.

Sok olyan hely van, ahol a nagyobb traktorok és kombájnok nem férnek el. A megoldás erre az, hogy a fákat fel kell metszeni, és egyáltalán nem szükséges kivenni. A nagy mennyiségű lemetszett gallyat fadarálóval fel lehetne dolgozni, és tüzelőként szétosztani a rászorulóknak. Egy köztársasági szintű pályázaton egy komolyabb fadarálóra lehet pályázni, amivel már vastagabb gallyakat is fel tudnánk dolgozni. Ez nem egyéves program, mert két-három év is szükséges, hogy megfelelő állapotot teremtsünk, amit utána csak szinten kell tartani. A gallymetszési akció következő lépcsőfoka pedig a fásítás lesz, amit viszont nagyon komolyan meg kell szervezni, a gazdákkal együttműködve – számolt be Szűgyi, majd azzal folytatta, hogy a közmunkaprogram keretében a határban szétdobált szemét összegyűjtését is meg tudnák oldani.

A tervekről szólva az elnök azt is elmondta, hogy pályázni fognak egy talajmintavevőre, és szükség lenne egy számítógépre, mert a meglévő már eléggé elavult. Ugyancsak az elképzelések között szerepel egy digitális távolságmérő beszerzése, amivel a gazdák pontosan ki tudják mérni a parcelláikat. Ezzel megoldást lehet teremteni arra a problémára, hogy két parcella között nem ismeretes a pontos határvonal.

Sok helyen csak két keréknyom maradt a 6 méter széles útból

Sok helyen csak két keréknyom maradt a 6 méter széles útból

A termelői klub az önkormányzattal együttműködve szeretné a községi mezőgazdasági pályázatot is továbbfejleszteni. Erre azért van szükség Szűgyi szerint, hogy a kiírás jobban idomuljon a gazdák igényeihez, és reálisabb módon bírálja el a beérkezett pályázatokat.