2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Ingyenes mérések a cukorbetegek egyesületében

Az első ilyen akció április 5-én kezdődött és egy héten át tart az egyesület székházában (Sonja Marinković utca 18/a), minden munkanapon 17 és 19 óra között. Április 7-én, 10-én és 11-én a méréseket délelőtt 8 és 11 óra között is megszervezik. A szervezők ezúttal ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végeznek, a helyszínen pedig az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat kaphatnak a Covid–19 betegséggel kapcsolatban is.

Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke az akcióval kapcsolatban elmondta, az ingyenes orvosi ellenőrzéseket szeretnék folyamatossá tenni, mert van rájuk igény.

− Arra kérjük az érdeklődőket, hogy hozzák magukkal az egészségügyi leleteiket, a cukorbetegek pedig folyamatosan ellenőrizhetik a cukorszintet, mégpedig éhgyomorra, két órával a reggelit követően, valamint napközben. Emellett persze külön foglalkozunk az egészséges táplálkozással, az egészséges életmóddal és a mozgás, azaz a fizikai aktivitás fontosságával, a koronavírus-járványt illetően pedig tanácsokat adunk mindenkinek.
Szenttamáson mintegy 1000 cukorbeteg szerepel a nyilvántartásban – mondta az egyesület elnöke.

Évente átlagban 16 ezer új cukorbeteget regisztrálnak az orvosok. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2030-ig a világon 440 millió cukorbeteg lesz. Jelenleg minden 10. másodpercben 3 ember betegszik meg, egy pedig meghal.