2024. április 19., péntek

Verbász felkészült

Szeptemberben kezdődik az Újvidék–Szabadka gyorsvasút építése

Verbászon minden intézmény és szolgálat készen áll az Újvidék–Szabadka gyorsvasút építéséhez szükséges logisztikai támogatásra – hangzott el a verbászi önkormányzat, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Közvállalat, a CIP Közlekedési Intézet, valamint a kivitelezéssel megbízott China Railway International és a China Communications Construction Company cégek képviselőinek találkozóján. Az ülésen szó volt azokról az előkészületi tevékenységekről, amelyeket 2021 szeptembere előtt a vasútvonal verbászi szakaszának munkálatai előtt el kell végezni, ideértve az infrastrukturális létesítmények áthelyezését, az építkezéshez szükséges anyag(ok) tárolását, a vasútállomás rendbetételét, valamint a forgalom átirányítását a munkálatok során.

− Verbász község önkormányzata, a szolgálatai, továbbá az itteni vállalatok készek logisztikai támogatást nyújtani ahhoz, hogy az egész Vajdaság és Szerbia számára fontos projektum a tervezett határidőn belül megvalósuljon. A gyorsvasút építése rendkívül fontos a verbásziak és az itteni üzletemberek számára is. A korszerű vasút és a modern vonatok nagyban megkönnyítik és felgyorsítják az utazást minden polgárnak. Verbász jelentős ipari központ, amelynek gyorsabb fejlődése érdekében fontos az itt előállított, valamint az itt felhasználására kerülő áru gyors és minőségi szállításának megoldása. Ezenkívül az új vasút lehetővé teszi a külföldi beruházások gyorsabb és hatékonyabb idevonzását, ezzel egyidejűleg pedig javul városunk gazdasági helyzete. Így jobban kihasználhatók az Aleksandar Vučić elnök és a szerb kormány által nyújtott fejlesztési lehetőségek – nyilatkozta a megbeszélések után Predrag Rojević, Verbász polgármestere.

A gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakasza 108 kilométer hosszú, és 54 helyen lesznek szintkülönbségi átjárók (alul- vagy felüljárók) a mezőgazdasági termelők és a közúti forgalom számára.

A vasút megépítésének projektuma magában foglalja a kétvágányú vasút és a vasúti létesítményekkel rendelkező pályaudvarok, valamint az újvidéki és a szabadkai vasúti csomópontok rekonstrukcióját és korszerűsítését, továbbá a vasúti és közúti kereszteződéseknek és az új gyorsvasútnak megfelelő elektromos infrastruktúrának a kiépítését. A munkálatok összértéke 1,16 milliárd dollár, kivitelezői a China Railway International és a China Communications Construction Company konzorcium, a határidő pedig 33 hónap, a munkálatok kezdetétől számítva.