2024. április 16., kedd
MOTOGP

Történelmi csúcson a franciák

Az amerikai utazás elhalasztása miatt a MotoGP-szezon második versenyére is Katarban maradt a mezőny, ezúttal a Dohai Nagydíjat lefutva – a remény szerint a losaili pálya marad az egyetlen, amely a járvány miatt idén két versenyt is rendez.

A pole-t nagy meglepetésre a királykategóriában újonc Jorge Martin kaparintotta meg a Pramac Ducatival, mindössze második hétvégéjén. Az első 17 körön át őrizte is a vezetést, nyomában csapattársával, Johann Zarcóval, amikor pedig Francesco Bagnaia is felzárkózott mögéjük a gyári Ducatival, nem sokkal a befutó előtt három olyan versenyző haladt az élen, akik egyaránt első győzelmükért hajtottak.

Mégsem közülük került ki a győztes, hiszen a Yamaha ezúttal is jobban bánt a gumikkal a hajrában: most Fabio Quartararónak sikerült levadásznia az élmezőnyt, így a szezon második győzelme is a japánokhoz került, a második helyezett Zarcóval együtt pedig Franciaország legjobb eredményét jegyezték a MotoGP-ben, akiknek kettős győzelmük még sohasem volt, és dupla dobogójuk is legutóbb 1954-ben. Az igazi mélypontot Valentino Rossi élte meg, aki 22 éves MotoGP-karrierje legrosszabb időmérős eredményével az utolsó előtti, 21. helyre kvalifikálta magát, s végül pontot sem szerzett.

A Moto2 futamát Sam Lowes nyerte, a Moto3-ban pedig berobbant egy újonc: a 16 éves Pedro Acosta a bokszutcából rajtolva előzött végig mindenkit, és nyert már második versenyén.

A Dohai Nagydíj végeredménye: 1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 42:23,997, 2. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +1,4 másodperc hátrány, 3. Jorge Martin (spanyol, Pramac Ducati) +1,5, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +2,0, 5. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +2,1 stb. A világbajnokság állása: 1. Zarco 40 pont, 2. Quartararo 36, 3. Viñales 36, 4. Bagnaia 26, 5. Rins 23 stb.