2024. március 19., kedd

Próba-kisérettségi az iskolában

A szerbiai nyolcadikosok pénteken és szombaton mérhetik fel tudásukat a záróvizsga tantárgyaiból

Pénteken és szombaton tartják meg a próba-kisérettségit a szerbiai általános iskolákban. A nyolcadikosok az oktatási intézményekben fogják kitölteni a teszteket – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

A nyolcadikosok pénteken, április 9-én 13 órától a matematikából tehetik próbára a tudásukat. Szombaton, április 10-én 9 órától az anyanyelvi, 11.30-kor pedig a kombinált teszt feladatai várnak a diákokra. A kombinált teszt kérdéseit öt tantárgyból állítják össze. Ezek a kémia, a biológia, a földrajz, a fizika és a történelem. A tanulóknak mindhárom teszt megoldásához 120-120 perc áll rendelkezésükre.

A próba-kisérettségire szigorú járványügyi intézkedések vonatkoznak. Az iskolákban egy-egy tanteremben legfeljebb tizenöt tanuló tartózkodhat. Mivel a próbatesztelés a kisérettségi szimulációja, a diákoknak és az iskolák dolgozóinak tartaniuk kell magukat a záróvizsga szabályaihoz.

A próba-kisérettségi céja, hogy felmérjék, mennyire felkészültek a diákok a záróvizsgára. Az oktatásügyi minisztérium, valamint az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet előkészítette a próba-kisérettségi tesztjeit, amelyeket már eljuttatott az illetékes iskolaigazgatóságoknak.

A felnőttoktatásban résztvevők pénteken, április 9-én 13 órától egy egységes tesztet fognak kitölteni, amelynek feladatai a kisérettségi tantárgyaiból, vagyis matematikából, anyanyelvből, kémiából, biológiából, földrajzból, fizikából, történelemből és biológiából állnak össze.