2024. március 29., péntek

Đerlek: Előzetes bejelentkezés nélkül is felvehetőek a védőoltások

Az ország minden városában és községében a polgárok előzetes bejelentkezés nélkül felvehetik a koronavírus elleni védőoltást – jelentette ki ma Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára, majd hozzátette, hogy várakozásai szerint csütörtökön már előzetes bejelentkezés nélküli oltópontokat nyitnak meg, írja a Vajdasági RTV.

Elmondása szerint az egészségügyi minisztérium és Ana Brnabić kormányfő kabinetjének közös tárgyalása során az immunizáció új stratégiáját beszélték meg, mely szerint a védőoltások felvételét előzetes bejelentkezés nélkül is fel lehet venni az ország minden településén, nemcsak ötven városban, mint ahogy azt előzetesen közölték.

Úgy döntöttünk, hogy nem teszünk megkülönböztetést a városok között és minden településen előzetes bejelentkezés nélküli oltópontokat nyitunk, ahol erre szükség mutatkozik – mondta Đerlek.

Kihangsúlyozta, hogy emellett párhuzamosan végzik az eUprava oldalán, vagy a Viberen keresztül bejelentkezett polgárok oltását is.

Azok, akik bejelentkeznek választhatnak védőoltást, de igyekezni fogunk, hogy a nem bejelentkezett polgárok számára is biztosítsunk minden vakcinát, de ez attól is függ, hogy lesz-e elegendő védőoltás abból a fajtából, amit kiválasztottak – magyarázta Đerlek.

A bejelentkezés nélküli vakcináció már tizenegy városban zajlik, szavai szerint ezek már kiváló eredményeket adtak, és idáig mintegy 60 és 70 ezer közé tehető az ilyen módon beoltottak száma.

Amennyiben ezt kibővítjük mintegy 160 városra és községre, akkor nagyobb számú beoltott lesz. Szeretnénk minden város és község számára esélyt adni, hogy ez a folyamat a legtávolabbi helyekig is eljusson és minden polgár felvehesse a védőoltást, ha szeretné – mondta Đerlek.

Az immunizáció jó példáiként Belgrádot és Szávaszentdemetert emelte ki, míg elmondása szerint egyes önkormányzatok lassúak voltak ezen a téren.