2024. április 24., szerda

„Létezik kapcsolat az AstraZeneca és a vérrögképződés között"

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik magasrangú tisztségviselője egy olasz napilapnak azt nyilatkozta, hogy létezik kapcsolat az AstraZeneca-védőoltás és a ritkán megjelenő vérrögképződések között, viszont a kiváltó ok még mindig nem ismert – írja a szerbiai RTV.

Marco Cavaleri, az EMA biztonságos és stratégiai vakcinációs részlegének vezetője megerősítette, hogy fennáll az AstraZeneca-védőoltás és a vérrögképződések közötti kapcsolat.

– Véleményem szerint most már kijelenthetjük, hogy létezik a kapcsolat. Még mindig nem tudjuk, hogy mi váltja ki ezt a reakciót – mondta Cavaleri az olasz Messaggero napilapnak.

Bejelentette, hogy az ügynökség még a nap folyamán közleményt ad ki ezzel kapcsolatban.

– Igyekszünk minél pontosabb képet kapni mindarról, ami történik, hogy részletesen meghatározzuk ezt a tünetet – magyarázta Cavaleri.

Az ügynökség még a múlt héten bejelentette, hogy újabb javaslatokat vár, a tanácsnak ma kezdődött ülésén, amely péntekig tart.

– A fiatalok körében gyakoribb, hogy agyi trombózis alakul ki, amire nem számítottunk. Ezt muszáj lesz elmondanunk – hangsúlyozta ki Cavaleri.