2024. április 20., szombat

Pásztor István: Nyárra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba

A határátlépést illetően semmi sem változott a magyar és a szerb állampolgárok részére, noha – mint az rendre előfordul ünnepek alkalmával –, a húsvéti ünnepek előtt foganatosított intézkedések ismét keveredést okoztak – állapította meg Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádiónak nyilatkozva. Mint azt Facebook-bejegyzésben azonnal, az ünnepi hétvégén megerősítette, majd ma a rádió reggeli műsorában megismételte: ránk nézve szerb részről nincs megkötés a határátkelést illetően, magyar részről viszont az ingázó dolgozók és a diákok szabadon mozoghatnak, a többiek pedig 30 kilométeres sávban, 24 órás időtartamban élhetnek az utazás lehetőségével. Viszont a baj kb. 50 emberrel mégis megtörtént, akiket Magyarországról hazafelé tartva Kelebiánál és Horgosnál karanténra köteleztek április 3-án.

– Többségük esetében már feloldották a karantén-kötelezettséget, heten maradtak még tegnap este, akiknek az ügye folyamatban van. A szigorítás a távolabbról, főleg Németországból, Ausztriából érkezőkre vonatkozik, azokra, akik olyan országokból érkeznek, ahol a koronavírus-járvány jóval kiterjedtebb, mint nálunk. Ez esetben nem az állampolgárság a perdöntő, hanem az, honnan érkezenek. Szerbia így védekezik, és ez a védekezés teljesen jogos. A pravoszláv húsvétig, azaz kb. egy hónapig minden bizonnyal érvényben maradnak a legutóbb foganatosított korlátozó intézkedések – szögezte le Pásztor. 

Az oltakozásról szólva megállapította, hogy reális elvárás a szerb kormányfő részéről, hogy júniusig olyan szintet érhetünk el, ami lehetővé teszi, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Több szempontból, így stratégiailag is nagyon fontos, hogy májusban a Torlak Intézetben megkezdődik a Szputnyik V orosz vakcina gyártása. A nyájimmunitás elérése egyelőre kicsit távolinak tűnik, de ha az oltakozás rendben halad, van kilátás arra, hogy nyáron visszatérhetünk korábbi életrendünkhöz, és akkor megtarthatóak lesznek ismét a különféle összejövetelek, rendezvények, falunapok, vásárok... Ez is egy ok, hogy minél többen vegyék fel a védőoltást.

A VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke bejelentette továbbá, hogy már megkezdődött és a hétvégéig tart Észak-Bácskában a falusi környezetben három héttel ezelőtt beoltottak újraoltása. Felhívta a figyelmet, senkit sem tévesszen meg, hogy Szabadkára invitál az értesítő, mivel mindenki ott kapja meg a védőoltás második adagját, ahol az elsőt. A mintegy 2000 polgárt felölelő oltakozás a csantavériekre, kelebiaiakra, bajmokiakra, palicsiakra, királyhalmiakra... vonatkozik.

Újságírói kérdésre válaszolva Pásztor István a koszovói választások utáni helyzetről kifejtette, hogy bár minden választás reménnyel tölthet el bennünket, egyelőre nem lát megfelelő hajlandóságot koszovói részről a Szerbiával való kapcsolatának rendezésére.