2024. március 29., péntek

Van még idő a vetésre

Az idén is egymillió hektáron termesztenek kukoricát

– A hűvös, csapadékos időjárás miatt még nem kezdődött el a kukorica, a napraforgó és a szója vetése, de van még idő rá, ugyanis az optimális vetési időszak április végéig tart. A gazdák előkészítették a parcellákat, s amint felmelegszik a levegő és a talaj hőmérséklete meghaladja a 8 Celsius-fokot, gyors ütemben elvégezhetik a munkát. A cukorrépa vetése márciusban befejeződött – nyilatkozta Sunčica Savović, a Žita Srbije gabona- és olajnövény-termelői társulás igazgatója.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Várható, hogy kukoricát az idén is körülbelül egymillió hektáron termesztenek, akárcsak az előző három évben, amikor mintegy 100 000 hektárral növekedett a vetésterülete, tovább azonban nem lehet bővíteni, mert nincs tartalék termőföld. Az idén vetőmaghiány mutatkozott, nem volt elegendő minden hibridből, de a hazai fajták kedvezőtlen időjárási feltételek esetén ellenállóbbak. Ebben az évben megközelítőleg 20-százalékkal drágább lesz a kukorica vetése, hiszen emelkedett a műtrágya és a vetőmag ára, ugyanakkor az előző évhez képest mintegy 40 százalékkal növekedett az árukukorica értéke is – mondta Savović. A Žita Srbije egyesület adatai szerint szója ezen a tavaszon 240 000–250 000 hektáron kerül földbe, napraforgót pedig az idén 200 000–220 000 hektáron termesztenek. Az igazgatónő megjegyezte: a szója az utóbbi években egyre népszerűbb, így Szerbia a valamikori importőrből exportőr lett, és tavaly már rekordmennyiségű, 250 000 tonna szóját értékesített külföldön.

Milan Prostran agrárszakértő arra emlékeztetett, hogy a múlt század 80-as éveinek végén még április 15-étől május 15-éig tartott a kukorica vetése, a klímaváltozás miatt azonban – a szakemberek javaslatára – az optimális vetési időszakot előrehozták.

– Ahogy beköszönt a jó idő, ami a meteorológusok szerint április 15-étől várható, a vetés gyorsan, optimális határidőben elvégezhető – mondta Prostran, hozzáfűzve, hogy az idén gyér volt a magkínálat a rövidebb vegetációs időszakú fajtákból, melyek már a hidegebb, őszi napok előtt betakaríthatók.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, hogy igaz, az időjárás nem kedvező, a talaj magas nedvességtartalma miatt a gépekkel még nem lehet rámenni a földre, ezért csak néhány kisebb parcellán végezték el a vetést, de a kukorica-, a szója- és a napraforgómag földbe juttatásának optimális ideje még tart.