2024. április 25., csütörtök

Borban a lehetőség!

A szerémségi borászok a tartományi titkárságokkal egyeztettek – Áprilisban ötvenmillió dinárra pályázhatnak a vajdasági termelők

A borturizmus meghonosítása, fejlesztése és jövője csak úgy lehet sikeres Vajdaságban, ha a termelők tartományi, köztársasági és uniós szinten is bemutatják ötleteiket és terveiket – hangzott el azon az értekezleten, amelyet a Vajdasági Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja kezdeményezett. A megbeszélésen a Szerémség – Fruška gora Borászegyesület képviselői a tartományi idegenforgalmi és gazdasági titkárság, illetve a mezőgazdasági titkárság képviselőivel egyeztettek a vajdasági bortermelés és borturizmus lehetőségeiről.

A tartományi kormány épületében megtartott konferencia résztvevőit Aleksandar Sumurdić, az európai alap igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a találkozó ötlete akkor született meg, amikor az alap szakmunkatársai a Fruška gora idegenforgalmi lehetőségeiről egyeztettek a szerémségi borászokkal. Az európai alap munkatársai ugyanis olyan kihasználatlan források után kutattak, amelyek által továbbfejleszthető a régió idegenforgalma, és ezáltal a gazdasága is: a cél egy olyan projektumnak a megalapozása, amellyel a Fruška gora széles körben elismert és közkedvelt idegenforgalmi központtá válhatna. A tervek megvalósítása érdekében az Alap felkutatná azokat az uniós forrásokat, amelyeket a helyi termelők a fejlesztésekre fordítanának – hangsúlyozta Sumurdić.

GYEREKCIPŐBEN A BORTURIZMUS

A Fruška gora-i borászok büszkék az eddig elért eredményeikre, de reálisan nézve a bortermelés és a hozzá fűződő idegenforgalmi lehetőségek kihasználása gyerekcipőben jár területeinken – utalt a jelenlegi helyzetre Gordan Bašić, a szerémségi egyesület elnöke. Ugyanakkor kiemelte, hogy a tartományi titkárságoknál már az előző években is pozitív fogadtatásra találtak az ötleteik, így a sikeres együttműködésben látják a gyorsabb fejlődés lehetőségét is. A különböző szintű támogatásokkal ugyanis sokkal gyorsabb ütemben korszerűsíthetik a termelést, ezenkívül a borturizmusban rejlő lehetőségeket is jobban ki tudják használni.

A szerémségi borászok fejlesztési tervei példaértékűek a régióban – mondta Nenad Ivanišević idegenforgalmi és gazdasági titkár. Kiemelte, hogy a tegnapi megbeszélés az első volt azoknak az egyeztetéseknek a sorában, amelyekkel új fejezetet nyitnak a vajdasági idegenforgalomban. A korábbi fejlesztési terv ugyanis az idén lejár: a titkárság képviselői a következő időszakban minél több gazdasági szereplővel igyekeznek egyeztetni annak érdekében, hogy az új fejlesztési tervben minél hatékonyabb és sikeresebb célokat tudjanak megfogalmazni – tette hozzá a titkár. Kiemelte, hogy a következő öt évre vonatkozó tervezetben szeretnék egységesíteni mindazokat a turisztikai lehetőségeket, amelyeket a vajdaságiak fel tudnak kínálni. A borászok által megvalósíható gasztroturizmus azonban kihagyhatatlan eleme a világban is elterjedt, korszerű idegenforgalmi kínálatnak – hangsúlyozta Ivanišević. Kiemelte, hogy a jövőben a turisztikai jellegű fejlesztéseket közös erővel támogatja az idegenforgalmi és gazdasági, illetve mezőgazdasági titkárság.

TÁMOGATÁS A BORTERMELŐKNEK

A titkárságok közötti együttműködés sikerét Čedomir Božić mezőgazdasági titkár is megerősítette. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban több területen is valósítottak meg közös célokat: a költségvetési eszközök racionális felhasználásával ugyanis sokkal hatékonyabb és gyorsabb fejlesztéseket lehet elérni – mondta a mezőgazdasági titkár. Kiemelte, hogy az együttműködés jelentősége főként az olyan ágazatokban mutatkozik meg mint a falusi turizmus fejlesztése.

Božić ugyanakkor bejelentette, hogy április folyamán a mezőgazdasági titkárság megjelenteti a bor- és pálinkatermelőkre vonatkozó pályázatait. Fejlesztéseiket az idén 50 millió dinárral támogatják, az eszközöket pedig elsősorban a felszerelés és a berendezés korszerűsítésére fordíthatják. A pályázatok feltételeiről a titkárság honlapján értesítik az érdekelteket.