2024. április 19., péntek

Ivković: A sikeres vakcináció hozzájárul a gazdasági talpra álláshoz is

A Szerb Nemzeti Bank alelnöke, Ana Ivković elmondta, hogy az ország hosszú távú céljai ugyanazok maradtak, vagyis a stabilitás, a fenntartható és felgyorsított gazdasági növekedés, valamint a polgárok életszínvonalának emelése is – áll az intézmény közleményében.

A virtuális térben megtartott konferencián, amelyen a svájci fél mellett képviseltette magát a Nemzetközi Valutaalap (MMF) és a Világbank is, Ivković elmondta, hogy Szerbiában az idén a járvány ellenére is folytatták a gazdasági segélycsomagok intézkedéseit, valamint a tömeges oltás is folyamatban van.

Véleményünk szerint a sikeres vakcináció hozzájárul majd a polgáraink egészségének megőrzéséhez és a még gyorsabb gazdasági talpra álláshoz is – hangsúlyozta ki Ivković.

A válságos esztendő ellenére az inflációt alacsony és stabil állapotban tartottuk, vagyis átlagosan 1,6 százalékon, valamint stabil devizaárfolyamunk volt, emellett a hitelaktivitás is kétszámjegyű volt – mondta Ivković, majd hozzátette, hogy a problematikus hitelek arányát is 0,4 százalékkal sikerült csökkenteni 3,7 százalékra.

Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is megbízható partner marad és az együttműködésnek nincs alternatívája.