2024. április 25., csütörtök

A háromlábú szék

Amióta a világjárvány rátelepedett a mindennapjainkra, hangsúlyosabb szerepet kapott az egészségünk megőrzése, az immunrendszerünk erősítése. Ehhez az út az egészséges életmódon, a minőséges életvitelen át vezet. Az életmód legutóbb akkor vált trendi témává, amikor elterjedtek a bioboltok, ismét népszerűek kezdtek lenni a természetes gyógymódok és a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények. Egyesek ezt New Age-es badarságoknak tartják, nem bíznak bennük, vagy nem tartják őket eléggé hatékonynak, míg mások a gyógyszerekben nem hisznek, attól tartanak sok a mellékhatásuk, valamiben segítenek, másban kárt tesznek, így újabb és több orvosságot igényelnek majd, amitől ördögi körbe kerülnek. A vélemények megoszlanak. Az ember annyit mindent hall és most már olvas is az interneten, hogy nem is tudja, miben és kinek higgyen.

Ön mit tesz az egészsége megőrzéséért?

Rendszeresen járok szűrővizsgálatokra – 7%

Igyekszem egészségesen táplálkozni – 18%

Próbálok minél többet mozogni – 30%

Tudatosan kezelem a stresszt – 15%

Nem fordítok rá különösebb figyelmet – 30%

Egy ideje ugyebár minden a koronavírusról szól, de attól még a többi betegség nem szűnt meg létezni. A rák továbbra is kegyetlenül szedi az áldozatait. A problémára különösen a rákellenes világnapon irányul figyelem, de elrettentő adatokkal szinte bármikor találkozhatunk. Idén a fókuszba az került, hogy a világjárvány milyen nagymértékben hatott ki a rákbetegekre, számos esetben elhalasztódott a vizsgálatuk, a kezelésük, vagy időpontot se kaptak. A másik téma, amit idén szintén kiemeltek – már nem először –, az a munkahelyek és a rákos megbetegedések kapcsolata. Európa-szerte is nagy egészségügyi problémának számít, hogy a dolgozók rákkeltő anyagoknak vannak kitéve.

A rákkal kapcsolatban gyakran hallhatjuk azt, hogy a legfontosabb a korai felismerés és erre jók a szűrővizsgálatok. Bizonyos időközönként, bizonyos korosztály számára szerveznek is ingyenes szűréseket, de mivel a rákban elhalálozottak száma továbbra is nagyon magas, így valami mégsem stimmel. A vizsgálatokat szervezők arra panaszkodnak, hogy a szűréseken egyre kevesebben jelennek meg. Ha pedig ennek okát kutatjuk, ahány ember, annyi kifogás. Más az eset azokkal, akik nem esnek bele a meghívottak kategóriájába. Talán többen is eljárnának rendszeresebben szűrésekre, de előfordulhat, hogy elvesznek a kínálatban, a különböző csomagokban, nem is tudnak hogyan nekikezdeni, és persze a költségektől is tartanak, a privát rendelőkben úgymond a Jó napot! is egy piros pénzbe kerül. Azután persze akadnak olyanok is, akik egyszerűen nem akarnak szembesülni az esetleges rossz hírrel.

Bizonyára más is összefutott vidámabb hangulatú emberekkel, akik szerint nem kell se vizsgálat, se gyógyszer, mert a fokhagyma, a szalonna és a pálinka mindentől megvéd, beleértve a Covidot is. Ez is egyfajta háromlábú szék, de az egészségmegőrzés szempontjából talán mégis inkább a táplálkozásra, a kellő mozgásra és a stressz elkerülésére kellene ügyelni. Könnyebb leírni, mint betartani, márpedig a helytelen étkezés, a kevés mozgás és a folyamatos stressz is hozzájárulhat a rák kialakulásához, de más betegségekhez is. Az is vitás, hogy mi egészséges, és az is kétséges lehet, hogy honnan jön az egészségesnek kikiáltott étel. Például nagy reklámot kap mostanában a humusz, de vajon lehet-e hinni annak a humusznak, amelyet húsfeldolgozó üzem készít? Egyszer valaki azt mondta, hogy ami régen a szegények eledele volt, és amit azért ettek, mert csak az jutott, azt manapság bioétel néven borsos áron árulják. Valahogy mindig azok az ételek a legdrágábbak, amelyek egészségesnek számítanak. Ráadásul most olyan a helyzet, hogy az árak egyre csak emelkednek, így az emberek inkább spórolni próbálnak, mert nem tudni mit hoz a holnap. Ezzel el is érkeztünk a stresszhez. Ezt a kifejezést régen nem is ismertük, amióta pedig új értelmezést kapott, folyamatosan jelen van az életünkben. Vagy fordítva. A stressz ugyebár alapvetően jó, amíg úgymond éberen tart. Amikor már viszont nem tudunk tőle megszabadulni, akkor alattomossá válik. Megfoghatatlan és minden bizonnyal sokkal nagyobb hatással van az egészségünkre, mint azt gondolnánk. Nincs eléggé kikutatva, talán nem is lesz, mert akkor sok mindennek meg kellene változnia. Léteznek kifejezetten stresszes munkahelyek is, de nincsenek igazán vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy egy ember mennyi stresszt bír el.

Végül oda jutunk, hogy mindez összefonódik. A stressz kihat az étkezésünkre és ehhez hozzáadódik a mozgásszegény életmód, ami már nem csak az idősek problémája. Amire törekedhetünk, az mindenben a mértékletesség, a három említett szegmens egyensúlyban tartása, nem utolsósorban pedig a jó alvás, mert amikor a háromlábú szék erősen billeg, akkor valószínűleg azzal is baj van, és az alvászavarok is erősen hozzájárulnak az immunrendszer legyengüléséhez.