2024. április 16., kedd

A húsvéti hagyományok őrei

Az idén nem volt szervezett locsolkodás Kishegyesen – A tűzoltók és a cserkészek őrizték Krisztus sírját

A járványhelyzet sajnos tavaly tavasz óta meghatározó eleme életünknek, így az idei húsvétra is rányomta a bélyegét. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület (Ö. T. T.) tagjai, akárcsak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai évről évre szervezett formában locsolják meg egyesületük hölgy tagjait és hölgy ismerőseiket. A helyzet miatt az idén mindkét egyesület szervezett locsolkodása elmaradt. Szerencsére van olyan húsvéti hagyomány, amit tiszteletben lehetett tartani a járvány ellenére is. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület és a 29. számú Szent András cserkészcsapat minden évben díszőrséget ad a Szent Anna-templomban lévő Krisztus sír előtt. Ez alkalommal korlátozott formában, a járványügyi előírások figyelembevételével vigyázták a sírt a nagyszombati szentmise előtt és annak ideje alatt.

Dr. Kurin Ákos, a Maronka Károly Ö. T. T. alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy testületük idestova 20 éve ad díszőrséget Jézus sírjánál.
– Nagyszombaton a feltámadásig adjuk a díszőrséget, a cserkészekkel karöltve. Az idén egy kicsit kevesebben jöttünk össze, mivel a járványügyi előírásokat szem előtt tartjuk. Épp ezért csak testületünk pár tagja jelent meg, hogy ezt a hagyományt tovább vigyük. A helyzetre való tekintettel az idei évben nem locsolkodtunk, de bízunk benne, hogy jövőre már ezt a hagyományt is megtarthatjuk és meglocsolhatjuk a tűzoltó lányokat – mondta Kurin, majd arról is szólt, hogy ez alkalommal is olyan hagyományőrző egyenruhában őrizték a sírt, amiben elődeik mintegy száz évvel ezelőtt oltották a tüzet. A Maronka Károly Ö. T .T. ápolja a tűzoltó hagyományokat, Vajdaságban egyedül nekik van ilyen tűzoltóviseletük. Az alelnök azt is megemlítette, hogy amint a vírushelyzet lehetővé teszi, akkor egyesületük folytatni fogja a munkaakciókat. Céljaik között szerepel a tűzoltóotthon melletti porta rendezése, valamint egy tűzoltóverseny és -találkozó megszervezése is.

A cserkészek és a tűzoltók őrzik Jézus sírját

A cserkészek és a tűzoltók őrzik Jézus sírját

A 29. számú Szent András cserkészcsapat kb. 25 éve vesz részt Jézus sírjának őrzésében, számolt be lapunknak Tóth Éva, a cserkészcsapat parancsnoka.
– Én magam csak nemrég csöppenten bele ebbe, de ahogy eddig, úgy továbbra is szeretnénk ezt a hagyományt minden évben folytatni. Az idén a járványhelyzet miatt csak delegációként voltunk jelen, de a lényeg, hogy a tűzoltótestülettel közösen részt vettünk a sír őrzésében – fogalmazott a parancsnok.
A cserkészcsapat maximálisan betartja a járványügyi előírásokat, így az őrsi foglalkozások online térben folynak. Viszont amint a helyzet engedi, az online elsajátított dolgokat szeretnék élőben is megélni, számolt be Tóth. Komolyabb tervük között szerepel az is, hogy mesterséges fecskefészkeket készítenek. Ezzel az a céljuk, hogy visszacsalogassák a fecskéket a faluba, mondta a parancsnok.