2024. április 23., kedd

Gyantába zárt emlékek

Az adai Kalmár Rékával az epoxigyanta ékszerekről

Kalmár Réka 28 éves, Adán nőtt fel, tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem geográfus szakán végezte. Jelenleg Adán él, és a tóthfalui Munkás Szent József Római Katolikus Plébánia keretében működő diákotthonban dolgozik nevelőtanárként. Szabadidejét szívesen tölti a természetben, de komfortosan érzi magát akkor is, ha a munkaasztalánál kell valamilyen kézműves dologgal foglalatoskodnia. Legújabb elfoglaltságában ez a két dolog találkozik egymással, mivel a sétái során begyűjtött, lepréselt növényei új életre kelnek az általa elkészített epoxigyanta ékszerek formájában. Az epoxigyanta hőre keményedő, széles körben felhasználható és kiváló tulajdonságokkal rendelkező műgyanta, és manapság már az ékszerkészítésben is egyre szélesebb körben hódít. Rékát kérdeztük arról, hogyan ismerkedett meg ezzel az eljárással, és mit jelent számára az ékszerkészítés.

Mikor ismerkedtél meg az epoxigyantával? Korábban is foglalkoztál már kézműveskedéssel?

Tavaly tavasszal, a koronavírus-járványhelyzet miatt bevezetett karantén időszakában ismerkedtem meg közelebbről a műgyantával. A bezártság ideje alatt éreztem azt, hogy olyan elfoglaltságot kell találnom, amely kihívás elé állít, és amely által alkothatok. Az egyetemi éveim alatt éreztem azt, hogy keresnem kell egy olyan tevékenységet, amely lefoglal és kikapcsol, ezért foglalkoztam különböző kreatív dolgokkal, mint például papírból való kosárfonással, mézeskalács- és tortadíszítéssel, bútorfestéssel, varrogatással. Kellemes érzés, amikor a munka végeztével egy kicsit kézzelfoghatóbb eredmény kerül ki az ember kezei közül.

Mit kell tudni az epoxigyantáról, milyen vele dolgozni? A szükséges alapanyagok könnyen beszerezhetőek?

Kétkomponensű víztiszta epoxigyantával dolgozom, ami szobahőmérsékleten térhálósodik. Megszilárdulva ez a szintetikus massza a növényi gyantákhoz hasonló fényes anyaggá válik. Felhasználása igen sokrétű, többeknek esetleg az építőiparban használt epoxipadló lehet ismerős, de a hajóiparban is fontos szerepet tölt be. Maga a munka nem kifejezetten nehéz a gyantával, a két komponens elegyéből először egy, a vízhez hasonló viszkozitású anyagot kapunk, ami könnyen önthető. Csupán egy kis kézügyességet igényel, és sok türelmet, mivel egy réteg gyanta kötési ideje 36–48 óra, a legtöbb ékszer pedig több rétegből áll össze. Lényeges szempont a pontosság is az előkészületeknél. Mivel általában a műgyanták érzékenyek a helyes keverési arányok betartására, ezért ékszermérleggel igyekszem elkerülni a nem megfelelő állag kialakulásának lehetőségét. Persze megesett, hogy felülértékeltem a szemmértékem, és két nap elteltével nem várt eredmény fogadott. Az alapanyagok beszerzését tekintve, ugyan a kézművesség ezen szegmensén belül még nem a legfelszereltebbek a hazai hobbi- és művészellátó üzletek, de egy kis utánajárással sikerült mindent beszerezni, amire szükség volt a kezdéshez.

Milyen típusú ékszereket készítesz?

Legelső munkáim préselt növényekkel díszített medálok voltak, ugyanis a kis herbáriumom szépségei jól beilleszthetők kulcstartókba, karcsatokba, gyűrűkbe és fülbevalókba is, így egyre bővült a felhozatal. Több közeli barátnőm nézett a közelmúltban anyai örömök elé, és ezen felbuzdulva kezdtem el a szárított növények mellett babahajas ékszereket is készíteni. Ugyanúgy, mint a növények, a pici hajszálak is ezernyi módon elhelyezhetőek a formákban és ékszerfoglalatokban. Ezeket megalkotni megtiszteltetés számomra, és külön örömmel tölt el engem is, és a viselőjét is.

Milyen megrendelések érkeznek hozzád egyedi ékszerekkel kapcsolatban? Mi volt a legkülönlegesebb kérés?

A megrendelőim kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel állnak elő, amelyekkel felvértezve lelkesen merülök el a munkában. Nem tudnám őket rangsorolni, tulajdonképpen mindegyik egyedinek és különlegesnek tekinthető. Volt alkalom, hogy két pici közös emléket őrző kövecskét foglaltunk gyantába, és készítettünk belőlük páros ékszereket. A moholi Gordos méhészet sok-sok szorgos méhecskéjének közreműködésével pedig megvalósítottunk egy ékszerszettet, melyet méhsejt viaszlappal és mézzel díszítettünk. A legutóbbi felkérés egy olyan fülbevaló volt, ami azt sugallja, hogy a viselője az olvasás nagy szerelmese. Az ékszeralap formáját követve egy Fodor Ákos-idézet hiányos sorai kerültek az apró kiegészítőkbe. Majd a nyáron egy esküvő után pedig a menyasszonyi csokor várja, hogy néhány darabkája megmaradhasson emlékül egy ékszerbe zárva.